Gyümölcsfák metszésének céljai

[dropcaps]A téli metszést a nagyobb gyümölcsösökben már november közepétől el lehet kezdeni, a gyenge fejlődésű, idős alma- és körtefák pedig már ősz végén, de legkésőbb február elejéig metszhetők. Az idősebb almafélék fáinak ritkító metszését decembertől februárig időszerű elvégezni. Azt az erős hajtást, amely nem hozna virágot, március-áprilisban közvetlenül a virágzás megindulása előtt egy mérsékelt metszésben kell részesíteni.  Február végétől minden olyan fa metszhető, amelyek legalább 4-5 éve telepítettünk. A diófának (csak a korona kialakítása céljából metszük) ez az időszak kedvezőbb, mint a nyár. Megjegyzendő, hogy a munkákat száraz és fagymentes időben végezzük.[/dropcaps]

Gyenge vagy hosszúra metszés után gyenge a hajtásnövekedés. Erős vagy rövidre metszés erős hajtásnövekedést eredményez. Ezért a gyengébben fejlődő fákat erőteljesebben, az erősebb fejlődésűeket gyengébben kell metszeni.

A betakarítás szempontjából  hátrányos, ha nagyon magasra nő a gyümölcsfa, és a termés egy része elérhetetlen magasságban van. Ha a korona belső részébe bőséges fény és levegő jut be, növekszik a fa ellenálló képessége, egészségi állapota és hozama. Minden metszés élénkíti a fejlődést.

A csonthéjas gyümölcsfákat lehetőleg lombos állapotban metsszük: a cseresznyét júliusban, a meggyet, szilvát, őszibarackot augusztustól szeptember közepéig. Ha a nyári metszés elmaradt, február-márciusban pótolható. Ha a hajtásnövekedés nagyon gyenge, szintén korán februárban kell a metszést elvégezni. Fiatalabb fákon a metszést legjobb márciustól áprilisig, a rügyfakadás előtt és a talaj felengedése után elvégezni.

A gyümölcsfametszés fő célja a növekedés és a terméshozás közötti egyensúly biztosítása. A legjobb termőkorban jön el annak az ideje, hogy a fiziológiai egyensúlyt – az ellenőrző és ritkító metszésekkel – ameddig csak lehet, fenntartsuk. Idős fák, amelyek már csak termő hajtást produkálnak, gyorsan elöregszenek. Ilyen állapotban a fát intenzívebb metszéssel (fiatalító metszés) erőteljesebb hajtórügyképzésre lehet serkenteni.A helyes metszés a gyümölcsfa teljesítőképességét növeli és meghosszabbítja. A fa termése legyen inkább közepes, de minden évben rendszeres. (JóGazdaArch)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Folyékony szerves trágya

PR CIKK Mindenki tudja, hogy a szerves trágyák sokkal többet érnek, mint a szilárd műtrágyák. …