Fűszerek a kertben

[dropcaps]A fűszernövények változatos formájúak, kellemes illatúak, vonzzák a hasznos rovarokat, pl. a méheket, és ezzel elősegítik más növények megporzását. A kertben jól nőnek a dísznövények alatt, között, ágyásokban, sövényekben, jók szegélynövénynek is. Telepíthetőek egy külön részbe, társíthatóak dísznövényekkel, zöldségnövényekkel, az árnyéktűrőket pl. citromfű, turbolya ültethetjük cserjék köré, gyümölcsfák mellé. Vannak olyan fűszernövények, amelyeket talajtakarónak alkalmazhatunk (pl. kakukkfű, zsálya), ezek jól bírják, ha rájuk lépnek, sőt ekkor lehet a legjobban érezni az illatukat. Az izsópot és a levendulát sziklakertbe is telepíthetjük. A vízigényesebbek, mint pl. tárkony, menta, lestyán remekül érzik magukat a kerti csapok, kifolyók, ereszcsatornák mellett. Az utóbbi években terjedt el a fűszerspirál, amibe csigavonalban ültetik a növényeket.[/dropcaps]

Hogy a kertben mekkora területen termesztünk fűszernövényeket, azt a kert nagysága, a családtagok száma és igénye, valamint az új növényekkel való kísérletezés határozza meg. Általánosságban 2–10 m2 terület elegendő. A legtöbb fűszernövényből 1–2 sor megfelelő, de azokból a növényekből, amelyekből általában kevesebbet használunk pl. tárkony, zsálya, citromfű stb. elég 1–2 bokrot ültetni. A hagyományos fűszerkertben a könnyű megközelíthetőség érdekében ajánlatos utakat, tipegőket is készíteni, mert a fűszernövényeket gyakrabban kell „szüretelni”, mint a többi növényfélét.

A fűszernövények többsége mediterrán eredetű, ezért a napos helyet kedvelik, de vannak közöttük félárnyékot elviselők is. Részben a szárazabb meszes talajt, részben a nedves, humuszos talajt kedvelik. A talajnak gyommentesnek és jó vízáteresztő képességűnek kell lennie, mert a fűszernövények nagy többsége a pangó vizet nem viseli el. Megfelelően előkészített talaj számukra a kétszer felásott föld, amibe érett szerves trágyát, komposztot, gombatrágyát keverünk bele. Ha a talaj nagyon nedves és kötött, akkor mély ásással, szerves anyag beforgatásával, valamint kavics, homok belekeverésével tudunk a szerkezetén javítani. A vetés, ültetés előtt figyelembe kell vennünk az egyes növények, magasságát, kiterjedését, fényigényét.

Alacsony növények: pl. kakukkfű, snidling, petrezselyem majoránna.

Középmagasak: pl. borsika, menta, zsálya, bazsalikom.

Magas növények: pl. kapor, üröm, lestyán, tárkony.

Érdemes figyelembe venni azt is, hogy évelő, egy-, vagy kétnyári fűszernövényt szeretnénk. Az évelőket hátulra esetleg külön helyezzük el, az egy-, vagy kétnyáriakat ajánlatos jól elérhető helyre telepíteni.

Évelők: pl. levendula, izsóp, lestyán, tárkony, menta, citromfű, kakukkfű.

Egyévesek: petrezselyem, bazsalikom, koriander, ánizs, majoránna, borsika.

Akinek nincs kertje, az is nevelhet fűszernövényeket az ablakban, az erkélyen vagy a balkonon ládákban vagy cserepekben. Erre a célra inkább az alacsonyabb növényeket válasszuk. Ládás neveléskor a láda aljára helyezzünk vízelvezető réteget (pl. kavics), megelőzve ezzel azt, hogy a gyökerek vízben álljanak. Szélesebb virágcserepekbe tápdús, nyirkos földbe nem túl mélyre is vethetjük a fűszernövények magjait.

(sz-arch)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Folyékony szerves trágya

PR CIKK Mindenki tudja, hogy a szerves trágyák sokkal többet érnek, mint a szilárd műtrágyák. …