Frissen és szárítva is hasznos a petrezselyem

Frissen és szárított állapotban főtt, sült ételekhez, levesekhez, főzelékekhez, salátákhoz nyersen, ételek díszítéséhez – petrezselymet szinte mindenhez használunk!

A zellerfélék családjába tartozó 60 cm magasra is megnövő, bokros gyógy- és fűszernövény. Két alaptípusa van: a gyökérpetrezselyem  és a metélőpetrezselyem: a fodros és a sima levelű. Eredetileg Dél-Európában, a Földközi-tenger vidékén volt őshonos, de ma már az egész világon elterjedt.

Kétéves növény. Az első évben a lombja és a gyökere fejlődik ki. A másodikban virágszárat fejleszt, rajta ernyős virágzattal, mélyben, kaszattermések érnek be. Magvai aprók, szürkésbarnák, túlzott fogyasztásuk mérgező is lehet. A virágok apró, fehérek. Illóolajat, flavonoidokat, karotint, C- és E-vitamint, ásványi sókat tartalmaz.

A levélzöld és a gyökér egyaránt étvágygerjesztő, gyomorerősítő, vesetisztító, veseműködést serkentő, víz- és vesekőhajtó, valamint hólyaghurut elleni teák alapanyaga. Segít ödéma, csontritkulás, ízületi gyulladás kezelésében.

Konyhakertekben, fák alatt, szőlősorok között termesztik, mert nincs nagy fényigénye, de érzékeny a talaj kiszáradására. A tápanyagban gazdag, enyhén lúgos, jó vízáteresztő talajt kedveli. Hidegtűrő, magját már kora tavasszal, akár február végén is el lehet vetni. Nehezen csírázik. Cserépben, balkonládában is nevelhető. Ha télen fóliával takarjuk, akkor folyamatosan szedhetjük a zöldjét. Lakásban is termeszthető. A rozsdagomba és a vírusok támadására érzékeny. Az öntözést meghálálja.

Frissen és szárított állapotban főtt, sült ételekhez, levesekhez, főzelékekhez, salátákhoz nyersen, ételek díszítéséhez. Célszerű a kész ételekhez adagolni, mert nemcsak aromáját, hanem vitamintartalmát is elveszíti főzés közben. Elrágva légúttisztító hatású, semlegesíti a fokhagymaszagot.

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Folyékony szerves trágya

PR CIKK Mindenki tudja, hogy a szerves trágyák sokkal többet érnek, mint a szilárd műtrágyák. …