Fenntartható tojástermelés

A tojótyúkok tenyésztésének számos kihívással kellett szembenéznie az elmúlt évtizedben, beleértve járványok kitörését és az állatjóléttel kapcsolatos aggodalmakat. A Wageningeni Egyetem és partnerei – Rondeel vállalat (Hollandia) – együttműködésével egy új tartási rendszert dolgoztak ki a tojótyúkok számára, amely képes megoldást nyújtani az említett kihívásokra, ezen felül még gazdaságos is. A szabadalmaztatott kerek épület dizájnja hasonlít a madarak természetes élőhelyére, ami feltételezi, hogy így a tyúkok is természetes viselkedésüknek megfelelő feltételek között élhetnek.

 

A társadalmi, gazdasági és ökológiai szempontok ötvözése

2005-2006-ben a Wageningeni Egyetemen a Tojótyúkok tartása és szeretete (Keeping and loving hens) címen tanulmányt dolgoztak ki, amelynek célja a fenntartható fejlődés feltételeinek megteremtése volt az iparág számára. Ebben a kutatócsoport a vállalatok társadalmi felelősségvállalása mellett a tojótyúkok szükségleteivel és a  baromfitenyésztők ideális munkafeltételeivel foglakozott. A tojótyúkok szálláshelyére és tartására különböző modelleket dolgoztak ki, beleértve a Rondeel modelljét is.

A Rondeel társaság által megvalósított létesítmény felépítését több gazdálkodó is vállalta a saját farmján. Peter Koelewijn, a Rondeel vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy a franchise rendszerben működtetett létesítmények célja a biztos jövőt jelenti a tojásüzlet és az árak területén a gazdák számára. A kisebb gazdaságok célja elsősorban az, hogy olyan ütemben tudjanak fejlődni, mint amilyen a tojások iránti kereslet. A koncepció is erre épül, alapja az állatjólét, ami egyúttal biztosítja a megfelelő jövedelmet a baromfitartónak, egy korlátozott mennyiségű tojótyúk állománnyal is. Jelenleg az ötödik Rondeel létesítmény épül Vaassenben, Hollandia területén.

Az egyik gazda, aki elsőként vett részt a programban, úgy nyilatkozott, hogy elégedetten  látja, a tojótyúkok természetes életmóduknak megfelelő körülmények között élnek. A gazda ezáltal sokat tanult magukról a tyúkokról és megértette az életvitelüket, ahelyett, hogy folyamatosan a rendszert szabályozta volna.

A létesítmény kialakításának alapelve, hogy természetes közeget biztosítson a tojótyúkok számára. Ennek megfelelően

  • az éjszakai negyedek biztosítják az életteret a tojótyúkok elsődleges szükségleteinek: evés, ivás, pihenés, tojásrakás. Ezen a területen a baromfi ágazatban már meglévő technológiák vannak felhasználva, mint a tojófészkek, a madárházak rendszere.
  • A nappali negyedek a tyúkok természetes viselkedési formáinak gyakorlására, pl. a kapirgálásra és a porfürdőre biztosítanak teret. A természetes körülményeket beltéri körülmények között biztosítják. A rendszer különlegességének számít egy szigetelő roló, amely egyfajta oldalfalként funkcionál, és amelyet teljesen fel lehet tekerni. Ezzel létrehozható egy egységes tér az éjszakai és nappali negyedek között. A rendszer arra ösztönzi a madarakat, hogy minél többet használják a területet kapirgálásra és porfürdőre.
  • Az erdős terület is egy természetes környezetet biztosít a tyúkok számára, akik így kapirgálhatnak, felfedezhetnek új menedékhelyet. Amennyiben valamilyen szerencsétlenség történik (például egy madárinfluenza járvány tör ki), amely előírja a tyúkok mozgásának korlátozását, az erdős területet el lehet zárni. A tyúkok azonban így is hozzáférhetnek azon területekhez, ahol kapirgálhatnak és így a természetes szükségleteiknek is eleget tudnak tenni.
  • A központi mag 3 részlegből áll:
  • A földszint a baromfitenyésztő munkaterülete
  • Az első szinten lehetőség van a látogatóknak betekinteni a rendszer működésébe. Ez a látogatóknak fenntartott részleg 150 m2 területen fekszik. A látogatók egy átlátszó üvegfolyosón keresztül figyelhetik meg a tojótyúkok viselkedését az egyik negyedben.
  • A második szinten két hőcserélő található, melyek szabályozzák a klímát az éjszakai negyedben és szárítják a madarak által termelt trágyát.

A társaság az állatjóléti és környezetvédelmi előírásai alapján számos szervezet által vált elismerté, nemcsak belföldön, hanem nemzetközi szervezetek által egyaránt.

Kép és szöveg: EIP-AGRI, Rondeel B.V. (http://www.rondeel.org/)

[social][account icon=”facebook” ]https://www.facebook.com/jogazda.magazin[/account][/social]

About jogazda.com

Cikkajánló

Az állattenyésztés alakulása az EU-ban és nálunk

2009-ben az EU-28 növénytermesztés bruttó értéke a termelői árakban egy viszonylag alacsony értékre csökkent (170.3 milliárd …