Felkészülés a tárolásra

A téli zöldség- és gyümölcskészletünket, akár a kertben termeljük meg, akár vásároljuk, tárolnunk kell. A tárolásnak olyan módját kell választanunk, amelynél a tárolt anyag az egész tél folyamán kis részletekben is fogyasztható.

Tárolásra olyan helyiség a legalkalmasabb, amelynek hőmérséklete 0 – +4 oC, a páratartalma 90%-os. A gyakorlatban a legmegfelelőbb zöldségtároló hely a pince, ahol külön fagyvédelemről nem kell gondoskodni, a kora tavaszi felmelegedés veszélye kicsi, a páratartalom pedig nagyjából megfelelő. A pincében tárolt termény mindenkor hozzáférhető, főleg ezért indokolt folyamatos használata termények tárolására.

Legjobb a jól szigetelt, talajvíztől és beázástól mentes, jól szellőztethető pince. Ha túlságosan nedves (izzad a fala), szellőztessünk gyakran, vagy összetört, égetett meszet tegyünk tálakba, ami a párát felszívja. Ha fonnyad a termény a pincében, akkor feltételezhetően túl száraz a levegő. Ilyenkor néha permetezzük be tiszta vízzel a falakat, az utat illetve a tároló közeget (homokot).

A legtöbb zöldségféle tárolása veremben is megoldható. A tárolásra előkészített gyökérzöldség levelét azonban ne tépjük, hanem vágjuk le, mert a leszakadó levéllapok nagy felületű fertőzési lehetőséget nyitnak.

A pincét vagy más tároló helyiséget a tárolás megkezdése előtt jól ki kell takarítani, a falakat, a mennyezetet és a padozatot fertőtlenítő oldattal (2%-os formalin – vagy 2%-os rézgálicoldat) lepermetezni, lemeszelni. Csak teljes száradás után vigyük be a tárolandó zöldséget, gyümölcsöt.

Ahol nincs pince, ott ajánlatos vermet építeni. Kertünk magasabban fekvő részében kb. 2 méter széles és ugyanolyan mély, tetszőleges hosszúságú, lejtős oldalú gödröt ásunk. A gödör tetejére tartógerendákból, hulladék faanyagból, gallyakból tetőt készítünk, ezt lombbal, szalmával, majd 40 cm vastag földréteggel takarjuk, hogy fagymentes legyen. A veremnek jól zárható (lehetőleg kicsi) ajtajai és szellőzőnyílásai is legyenek. Ezeket a nyílásokat erős lehűléskor zárni kell, hogy a veremben a hőmérséklet ne süllyedjen 0 oC alá. (sz)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …