Evés közben megjön az étvágy?

A kormányválság kirobbanása és eszkalációja mellett az elmúlt hónap egyik fontos agráreseménye volt az egyénileg vagy családi formában gazdálkodó csallóközi és egyéb járásokból származó termelők tiltakozása a földtörvény rájuk vonatkozó rendelkezései ellen, amelyek eltörlését forgalomkorlátozó traktoros felvonulással kívánták nyomatékosítani. Az eddigi tiltakozó akciók felemás sikerei ellenére, és az agrárérdekvédelmi szervezetek óvatos támogatása mellett is elmondható, hogy a gazdák egymás melletti kiállása és összefogása példaértékűnek mondható, még ha nem is hozza meg a sokak által áhított azonnali eredményeket. Rögtön az elején be kell vallani, hogy lapunkon is kifogott a szerkesztőségi lapzárta és a kötelező nyomdai határidők betartásának ódiuma, így a márciusi kommentárunkban beharangozott pozsonyi tiltakozás is elmaradt, és az erről szóló értesítést már nem tudtuk közzétenni.

Annál nagyobb lelkesedéssel és határozottsággal készültek a gazdák arra, hogy a hónap elején megmutassák, nem lehet, nem érdemes, sőt nem is ajánlott az ő véleményüket figyelmen kívül hagyni.   A tiltakozó akció szervezői két pontba foglalták össze követeléseiket, és az ezt tartalmazó levelet személyesen vitték be a minisztériumba. A lényeg, hogy a módosított földtörvény azon rendelkezéseit, amelyek a gazdák tevékenységét korlátozzák, el kell törölni. Az egyik probléma, hogy a módosítás a társtulajdonosok több mint felének jóváhagyásához köti a résztulajdonok kimérését és kihasználását. Így a gazdálkodók nagyon sok esetben hosszú évek óta nem tudnak hozzáférni a tulajdonukhoz. Egyúttal azt is kérik, hogy a pótföldek eddigi használati viszonyait a földrendezések lefolytatásáig hagyják meg az eredeti állapotukban, mert a jelenlegi módosítások, főleg a törvénymódosítás 12. paragrafusának rendelkezései komoly kockázatokat jelentenek a termelő gazdák gazdálkodói biztonságára.

Az akció szerencsésen, konfliktusok nélkül lezajlott, és a szervezők levonhatják a konklúziót, van igény, van erő és kitartás az érdekek érvényesítéséhez. Kíváncsian várjuk, hogy evés közben hogyan jön meg az étvágyuk.

Szilvássy László

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Folyékony szerves trágya

PR CIKK Mindenki tudja, hogy a szerves trágyák sokkal többet érnek, mint a szilárd műtrágyák. …