Ernyő az őszibarack levélfodrosodása ellen

A gyümölcstermesztőket tavasszal gyakran, főleg esős időben kétségekbe kergeti az őszibarackfák leveleit pusztító tafrinás levélsodrosodás, amely jelentősen meggyengíti a fák vitalitását, ezzel a termőképességüket is visszafogja. A gyümölcsfák tavaszi vegyszeres kezelésében ezért az egyik fontos tevékenység az őszibarack tafrinás levélfodrosodása elleni védekezés, amelyet a rügyfakadás körüli időjárás alakulásától függően végzünk. Ha ilyenkor száraz és meleg időjárás uralkodik, a fertőzés mértéke nem jelentős, de ha a rügyfakadás és virágzás között hűvös és csapadékos az idő, akkor erős fertőzésre számíthatunk.

Mivel előre nem tudhatjuk milyen időjárás alakul ki rügyfakadás után, a rügyfakadáskori megelőző permetezést mindenképpen el kell elvégezni, és legkésőbb virágzás előtt megismételni. Az első kezelésre réztartalmú szereket (Cuproxat SC, Champion 50 WP, Kuprikol 50) vagy a kéntartalmú Sulkát használjuk, a későbbi kezelésekre a perzselés veszélye miatt csak szerves gombaölő szereket alkalmazhatunk (pl. Delan 700 WDG, Efuzin 500 SC, Syllit 65). A kezeléseket kiadósan, lemosásszerűen végezzük. Ezzel a kezeléssel részben a sztigminás levéllyukacsosodás- ill. gyümölcsvarasodás ellen is harcolunk.

A háztáji gyümölcsösökben, illetve néhány őszibarackfa esetében a gazdáknak gyakran nem sikerül eredményesen védekezniük az említett fertőzés ellen, amely fák rügyeiből kiindulva a leveleket támadja, nagyobb mértékű fertőzés esetén akár el is pusztíthatja azokat.

Az említett vegyszeres kezelések mellett van egy több évtizedes gyakorlati tapasztalatokra alapozott környezetkímélő módszerrel is  amelyet pár évvel ezelőtt a kertész-szövetség képviselője mutatott be és ajánlott a kistermelőknek. Ennek lényege, hogy megakadályozzuk a virágzás előtti időszakban az esők, gyakran savas kémhatású esőcseppek bejutását a fejlődő rügyekbe. Ehhez egy egyszerű fóliából készült védőernyő felállítását javasolja a fák koronája fölé, amelyet a kertünkben saját magunk is elkészíthetünk. Kialakítása nem bonyolult, az tapasztalatok szerint hatékony, érdemes kipróbálni. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda április száma részleteen is foglalkozik az …