A Constans WG jelentős mértékben csökkentheti a fehérpenészes rothadást

Egyedi és komplex megoldásokkal

[dropcaps]A mezőgazdasági termelés intenzifikálásának következtében az elmúlt fél évszázadban jelentős mértékben megnőtt a vegyi anyagok valamint a mesterséges műtrágyák és tápanyagpótlók felhasználása. Napjainkban az intenzív mezőgazdasági termelés már elképzelhetetlen a különböző vegyszerek és tápanyagok rendszerszintű felhasználása nélkül, amihez az egyes gyártók komplex termesztési technológiák keretében kínálják az egyes készítményeket. Ennek azonban van néhány kellemetlen következménye, többek között a terményekben felhalmozódó szermaradványok növekvő aránya, amely közvetve vagy közvetlenül káros az emberek egészségére is, illetve az egyes kártevők és károkozók készítményekkel szembeni rezisztenciájának fokozott növekedése, amelynek eredményeként egyre több kártevő válik immunissá egy-egy hatóanyaggal szemben. Ez ördögi körbe kényszeríti a vegyszergyártókat, hogy újabb és újabb hatóanyagokat dobjanak piacra a kártevők ellen.[/dropcaps]

Nem véletlen, hogy a folyamatot kritikusan szemlélő szakemberek számára egyértelművé vált, hogy a totális harc fokozása helyett inkább a környezetkímélő, természetbarát, illetve a természetben található természetes anyagokra valamint természetes ellenségekre épülő védekezési technológiákra kell helyezni a hangsúlyt. E szemlélet érvényesítésének eredményeként jött létre az integrált és a biológiai termesztési rendszer alapelveinek kidolgozása és gyakorlatban való elterjesztése, amelyben minimális vegyszerfelhasználással és a környezettel való természetes együttélés feltételeinek kialakításával lehet és kell megteremteni azt az egyensúlyt, amely a nélkülözhetetlen növényvédelmi tennivalók és a környezetkímélő eljárások hatékonyságát a termelés gazdaságossága szempontjából is biztosítja. Egyelőre azonban az kétségbevonhatatlan, hogy az intenzív nagyüzemi mezőgazdasági termelés vegyszeres növényvédelem alkalmazása nélkül ma még elképzelhetetlen állítja Varga Gyula, az ASRA vegyszerforgalmazó cég termékmenedzsere.

A növényvédő szakemberek és az agronómusok még emlékeznek az egykori Agrovita néven bejegyzett Szlovákiában jelentős szerepet betöltő vegyszerforgalmazó vállalat termékeire, készítményeire. Azóta a vegyszergyártók és –forgalmazók piacán bekövetkezett változások eredményeként a cég szlovákiai képviselete is több szerkezeti és névváltozáson ment át, jelenleg az ASRA valamint az ADAMA cégek forgalmazzák a termékeket. Az elmúlt két évtizedben szoros kapcsolatokat alakítottak ki a partnereikkel, amelynek keretében igyekeztek azok igényeire a lehető legjobb minőségű termékek kínálatával reagálni, egyúttal a forgalmazott termékeket konkrét termékekre összeállított komplex termesztéstechnológiai rendszerekbe állítva felkínálni. Emellett a már említett környezetkímélő integrált rendszerekben alkalmazható, valamint kifejezetten biológiai alapú védekezésre alkalmas alternatív készítményeket is forgalmaznak.

Varga Gyula a hagyományos és integrált rendszerekbe ajánlott növényvédő szerek valamint levéltrágyaként alkalmazható készítmények gazdag kínálata mellett elsősorban az egyedi hatásmechanizmussal rendelkező készítményeikre a speciális tulajdonságokkal rendelkező segédanyagokra, a biostimulátorokra és a biológiai alapú készítményekre hívta fel a figyelmet. Ezek egyike a növényvédelmi készítmények felszívódását és hatásmechanizmusának jobb érvényesülését segítő természetes kivonat, az Agrovital, amely valójában egy terpén alapú fenyőkivonat (pinolén), amely az adott hatóanyaggal együtt kipermetezve a növényzet felületén csökkenti a felületi feszültséget és ez által biztosítja a permetlé jobb szétterülését és tapadását, illetve azzal, hogy a felületen vékony filmréteget képez, a szer kedvezőtlen környezeti hatások elleni védelmét is. Ezt a tulajdonságát a zöldség- és gyümölcstermesztésen kívül a szántóföldi növényeknél, többek között a repce állományszárításában és a repcebecők idő előtti felrepedése elleni védekezésben is már évtizedek óta kihasználják. A durumbúza termesztői szintén sikerrel alkalmazzák a magok üvegességének megőrzése érdekében, a napraforgóban állományszárítóval együtt a szemkipergés gátlása érdekében, a borsóban az egyöntetű érés elősegítésére.

Hangsúlyozottan a biológiai alapú védekezés céljaira ajánlott, és ehhez engedélyokirattal is rendelkezik a Constans WG nevű természetes alapú gombaölő készítményük, amely a Coniothyrium minitans gombatörzs hiperparazita gombaspóráit tartalmazza. Alkalmazásával jelentős mértékben csökkenthető a növényállományok főleg fehérpenészes rothadás általi károsodása a vegetációs időszak alatt. Egyedi hatásmechanizmusa révén hatékonyan és gazdaságosan irtja a talajokban felszaporodott gomba micéliumokat, ennek eredményeként megelőző módon véd a fertőzések felszaporodása ellen. Elsősorban a fertőzésre érzékeny kultúrák (repce, napraforgó, szója, borsó) tarlójának illetve szármaradványainak kezelésére ajánlott, ebben az esetben a leghatékonyabb, de alkalmazható közvetlenül a vetés előtti talajfertőtlenítésre is. Széles körben alkalmazható a fertőzésre érzékeny kultúrákban, jelentősen rövidítheti az említett növények ajánlott vetésforgóját, csökkentheti a gombaölőszeres kezelések számát.

A Constans WG jelentős mértékben csökkentheti a fehérpenészes rothadást
A Constans WG jelentős mértékben csökkentheti a fehérpenészes rothadást

Ugyanebbe a kategóriába tartozik az AQ 10 nevű szintén hiperparazita gombaspórákat tartalmazó biológiai alapú gombaölő készítmény, amely ebben az esetben az Ampelomyces quisqualis gomba spóráinak antagonisztikus hatásmechanizmusát használja ki a szőlő lisztharmat elleni védelmében. Az emberekre és a hasznos élőlényekre nem káros, a szőlőben való felhasználása csökkenti a gombafertőzés áttelelő kleisztotéciumainak számát, alkalmazása nem befolyásolja az erjedési folyamatokat a borban. A készítmény a szőlő intenzív vegetációs időszakától, a rügyfakadástól a betakarításig alkalmazható, előnye, hogy nem fenyeget a vegyszerek általi rezisztencia kialakulásának veszélye. Már 12 oC-tól alkalmazható, de kijuttatáskor ügyelni kell arra, hogy kellően nedves felületre jusson, hogy a spórák megfelelően kicsírázzanak. Ennek elősegítésére a már említett Agrovitallal is keverhető. Más gombaölő szerekkel való alkalmazása esetén a kezelések előtt és után ötnapos szünet ajánlott.

A gyümölcstermesztők számára kínál környezetbarát megoldást a termések raktározási betegségei ellen a Boni Protect biotechnológiai gombaölő készítmény, amely az Aureobasidium pullulans gomba spóráinak hatásmechanizmusát használja ki a különböző rothadást okozó fertőzések elleni védekezésre. A készítményt 5 héttel a tervezett betakarítás előtt lehetőleg az esti órákban max. 3 alkalommal ajánlott kijuttatni az állományba.

Egyedi humin-, fulvo- és ulminsav alapú biostimulátor a Black Jak, amely az említett természetben előforduló szerves anyagok komplex oldata, és többek között a növények gyökérrendszerének fejlődését és vitalitását segíti, emellett javítja a talaj szerkezetét, a benne található mikroorganizmusok aktivitását, növeli a felhasznált hagyományos műtrágyák felszívódását, hasznosulását, növeli a vetőmagok csírázási képességét. Öntözéssel, csepegtető öntözéssel, növényvédő készítményekkel és tápanyagokkal együtt is kijuttatható.

Amint az Varga Gyula is hangsúlyozta, a cég profilját alkotó gazdag kínálatból kiemelt említett készítmények is annak a filozófiának a részét képezik, amely aktívan keresi a mezőgazdasági termelők növényvédelmi problémáira a lehetséges egyedi és komplex megoldásokat, s egyben az új, immár harmadik évezred szempontjai alapján igyekszik megfelelni a fokozódó elvárásoknak mind környezetvédelmi, mind pedig gazdaságossági és hatékonysági szempontokból. (szil)

About jogazda.com

Cikkajánló

Folyékony szerves trágya

PR CIKK Mindenki tudja, hogy a szerves trágyák sokkal többet érnek, mint a szilárd műtrágyák. …