Csalán: kívül csíp, belül gyógyít

Az egyik legismertebb gyom- és gyógynövényünk a csalán.  Nedves erdők, vágások, szurdokerdők, gyomtársulások, mocsarak növénye. A nitrogénben gazdag talajt kedveli, ideális számára például az ültetett akácos.

Magas termetű, csalánszőrökkel borított évelő növény. Érintése fájdalmas, égető, viszkető érzést okoz, apró kiütésekkel. Ennek oka, hogy a csalánszőrök hangyasavat tartalmaznak. A csalánszőrrel a bőrszövet alá kerül a maró hatású, szúrós szagú, színtelen hangyasav.

30 faja ismert

A közép-európai csalánfajok akár három méter magasra is megnőnek, és igénytelenségük miatt szélesen elterjedtek. Összesen 30 csalánfaj ismert, amelyek az Antarktisz kivételével világszerte képviseltetik magukat; nálunk a nagy és a kis csalán a legismertebb.

A középkorban háborús időkben a kendert helyettesítették vele, belőle készítettek fonalat és szövetet. Levelének gyűjtési ideje március-április hónapra tehető, gyökérzetét pedig ősszel vagy tavasszal szokás gyűjteni.

Sokoldalú felhasználás

Ma elsősorban a csalánlevelek vizelethajtó hatását tartjuk számon. Egyik legjobb vértisztító, salaktalanító, méregtelenítő növény. A vesét fokozottabb vízkiválasztásra serkenti, csökkenti a vér húgysavszintjét, ezért hatékonyan alkalmazható köszvény, ízületi gyulladások, reumatikus megbetegedés kezelésére. A régi módszert, hogy a fájdalmas végtagokat a csalán friss hajtásaival csapkodják meg, ma is alkalmazzák. Lázcsillapításra, vérszegénységre és kiütésekre is használjuk.
A vese- és hólyagkő képződésre hajlamosaknak érdemes rendszeresen csalánteát fogyasztaniuk, mert segítségével még idejében kiválasztódik a homok. Tisztító, összehúzó hatásának gyomor- és bélhurut esetén is hasznát vehetjük. Teája élénkítő hatású, sok vitamint és ásványi anyagot (pl. vasat) tartalmaz.
A gyökeréből készült tea megakadályozza a prosztata rendellenes növekedését, növeli a vizelet mennyiségét, felére csökkenti a vizelési ingert, gyorsítja a vizeletáramlást. Vércukorszintet csökkentő tulajdonsága is van. Fokozza a szervezet ellenálló képességét. Allergiás betegségeknél is hatásos.
Kiegészítő kezelés reuma ellen

A csalánlevelet elsősorban tavaszi tisztításra, kúraszerűen használják. Ekkor a vízhajtó és anyagcsere-fokozó hatás a szervezet tavaszi megújulását igen kedvezően segítheti, a tavaszi fáradtság ellen szintén jó hatású. Ugyanígy alkalmas lehet reumás és köszvényes megbetegedések kiegészítő kezelésére. A csalánkezelés vagy a kúra kerülendő terhes nőknél, szoptató anyáknál, még akkor is, ha egyes feljegyzések szerint a tejelválasztás serkentésére is alkalmaztak valamikor csalánkúrát.
A nemrég végzett felmérések szerint pl. egyes mediterrán országokban kiterjedten alkalmazzák magas vérnyomás vagy/és cukorbetegség tüneteinek enyhítésére is. Tudományos vizsgálatok utalnak arra is, hogy a csalán egyes komponensei lassítják a prosztata megnagyobbodását, pontosabban a hatás több komponensű, kedvezően befolyásolja a hormonanyagcserét, továbbá kimutatható bizonyos immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatás is.

Főzve és nyersen

A konyhában is használatos gyógynövény: leveleit főzelékként, zsenge hajtásait tavaszi levesekben és salátákban fogyasztják, sőt, néha sörhöz is használják fűszerként.

Mind főzve, mind nyersen elkészíthető, például salátaként, mivel a csalánszőrök a keverés során elpusztulnak. Újabban – s nagyon helyesen – levélzöldségként is alkalmazzák, hiszen éppen a tavaszi, vitaminhiányos időszakban segíthet a szervezet erősítésében, ráadásul a csalánleves vagy éppen a csalánfőzelék, a párolt csalán új színnel gazdagíthatja étrendünket.

 

Egyetlen hibája van:

Csak tavasz elején gyűjthetjük. Bár megtalálható egész évben, de bizonyos idő után már megöregszik. Használjuk ki az időt márciusban és áprilisban, gyűjtsünk minél többet belőle, raktározzuk el, így egész évben tudjuk fogyasztani.

A tavaszi főzelékhez, teához vagy tisztítókúrához, leveshez leginkább csak a felső friss hajtásokat használjuk. Ám ha egész évre akarjuk raktározni, akkor szárral együtt szedhetjük. Olyan helyről gyűjtsük, ami nincs közel a főúthoz vagy a vasúthoz. Alaposan mossuk meg, majd lobbantsuk meg forró vízben, zacskózzuk be, és tegyük fagyasztóba. A másik módszer, amivel tartósíthatjuk, az a szárítás, így is bármikor használhatjuk egész évben.

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Talajjavításnak indult, de aztán felülmúlta a várakozásainkat

PR CIKK Mennyi kén kell a növényeknek? Sokéves munkám után – most azt kell mondjam …