Bokor- és karósbab

[dropcaps]A bokor- és a karósbab főnövényként, vagy másodnövényként is termeszthető. A bokorbab humuszban gazdag nehezebb talajokban érzi jól magát. Rövid tenyészideje miatt szakaszosan vethető április végétől július elejéig. Az ennél később vetett bab beérése bizonytalan. Ha másodnövényként termesztjük, a bab tápanyagellátásában elsősorban az indító nitrogéntrágyának van jelentősége, a három lombleveles fejlettség eléréséig. A bokorbab lehet sárga és zöld hüvelyű.[/dropcaps]

A bokorbabot sorokban 35–45 cm sor- és 5-10 cm tőtávolságra vetik. Fészekbe vetés esetén a 25–30 cm távolságban kapával kivágott fészekbe 4-5 magot tesznek. Köztesként a csemegekukoricába is vethető. A kukorica közé minden második tő után vethető egy bokorbab, akár futó fajta is.

A karós fajták általában hosszabb tenyészidejűek, az érésük inkább folyamatos. A környezeti feltételekkel szemben igényesebbek, jobban szeretik a magasabb légnedvességet és a nedvesebb talajt. A bab a csírázáshoz, a virágzás és a hüvelykötés idején sok vizet, magas páratartalmat és kiegyenlített tápanyagellátást igényel. A szedés időszaka a szakaszos vetés mellett a folyamatos öntözéssel is meghosszabbítható (csepegtető, barázdás, esetleg kis területen árasztó öntözéssel). Öntözéssel nyáron 4–5 alkalommal legalább 30 mm vizet ajánlott kijuttatni. A futtatásra szánt karósbabot 150–200 cm hosszú, talajba leszúrt karók mellé is lehet vetni. Egymástól 60 x 60 cm távolságban szúrjunk le három karót, felül kössük össze őket, és mindhárom karó mellé vessünk el 3-4 magot.

About jogazda.com

Cikkajánló

Folyékony szerves trágya

PR CIKK Mindenki tudja, hogy a szerves trágyák sokkal többet érnek, mint a szilárd műtrágyák. …