Alojz Masaryk, aki szőlész és borász is egyben, 2016 áprilisában az egyik fagyok által károsított szőlőültetvényében Bán Daliborral, az Agra Biztosító igazgatójával. (Foto: Agra poistovna)

Biztosítással a szőlőtermesztés kockázatainak csökkentésére

A hazai szőlő- és gyümölcstermesztők a többi mezőgazdasági termelővel együtt a tavalyi évet a tavaszi fagyok, majd a későbbi jégverések és egyéb természeti csapás által okozott rendkívüli károk miatt általában negatívan értékelték. Ezért is helyénvaló a gazdálkodók számára legegyszerűbb módszert a figyelmükbe ajánlani, amivel az időjárási viszontagságok okozta károk gazdasági hatásait mérsékelni tudják.

Az előző esztendőben keletkezett mind mennyiségben, mind pedig intenzitásában drámainak nevezhető károk megmutatták, hogy milyen hatással vannak a légköri változások az időjárásra, és ez által a mezőgazdasági termelésre. Az extrém időjárási viszonyok ma már nem évszázadonként ismétlődnek, hanem egyre gyakrabban, egyre rövidebb időközökben és főleg egyre intenzívebb formában jelennek meg. A kései tavaszi fagyok, amelyek 2016-ban több éjszakán át is tartottak, katasztrofális következményekkel jártak a szőlőkben és a gyümölcsösökben, és jó néhány vállalat került, illetve kerülhetett egzisztenciális veszélybe. „Az előrelátó gazdának számolnia kell a kockázatok menedzselésével, és a termesztett növények biztosítását soha nem hagyhatja figyelmen kívül, mivel a jelenlegi időszakban a légköri viszonyok kiszámíthatatlanok. Számomra fontos, hogy együttműködjek azzal az intézménnyel, amelynek már hosszú távú tapasztalatai vannak a szőlőtermesztés gyakorlatában is. A károk megállapítását náluk kiképzett kárrendezők végzik, akik szőlészek, ami garantálja a pontos és áttekinthető kármegállapítást – mondja Alojz Masaryk a Víno – Masaryk Kft. képviselője (a felvételen balról).

Alojz Masaryk, aki szőlész és borász is egyben, 2016 áprilisában az egyik fagyok által károsított szőlőültetvényében Bán Daliborral, az Agra Biztosító igazgatójával. (Foto: Agra poistovna)
Alojz Masaryk, aki szőlész és borász is egyben, 2016 áprilisában az egyik fagyok által károsított szőlőültetvényében Bán Daliborral, az Agra Biztosító igazgatójával. (Foto: Agra poistovna)

Az erős szinte totális károkat okozó jégveréseket májustól a szőlőn kívül az összes általunk termesztett kultúrában regisztráltuk. Csak a mezőgazdaság termelés komplex biztosítása tud a jövőben ilyen kihívásokkal megbirkózni és biztosítani a mezőgazdasági termelés folyamatosságát, illetve magát a szlovákiai mezőgazdasági szubjektumok létezését. A gazdák azt termelik, amit az emberek naponta fogyasztanak: legmagasabb minőségű élelmiszereket egyre igényesebb légköri viszonyok között. Ezért szükségük van kellő védelemre megfelelő biztosítás formájában.

Az Agra Biztosító az egyetlen, kizárólag a mezőgazdasági ágazatra szakosodott biztosító Szlovákiában. Alapjában véve egyetlen fontos feladatunk van, csökkenteni a mezőgazdászok gondjait. Folyamatosan bővülő, némely esetben egyedi kínálatunk a biztosítási termékekből, illetve azok változatai (0 %-os önrész, a szárazság okozta jövedelemkiesés biztosítása stb.), azt a célt szolgálják, hogy innovatív, megbízható és stabil partnerei legyünk a mezőgazdászoknak a károkkal szembeni biztosítások terén mind a növénytermesztésben mind pedig az állattenyésztésben.

Szlovákiában a szőlőtermelők azok, akik számára az állam (közvetve az EU források révén) kompenzálja a termésbiztosítással kapcsolatos költségeket. A biztosítási költségekre folyósítandó 50 %-os támogatás idén is igényelhető az Agrárkifizetési Ügynökségnél, az erre vonatkozó felhívás megjelenése után, amelyet április végére, május elejére ígérnek. Nagy kár, hogy az extrém időjárási viszonyok okozta károk csökkentésére kihasználható forrásokat egyelőre kevés szőlőtermelő használja ki.

Ing. Dalibor Bán, az Agra Poistovna igazgatója

About jogazda.com

Cikkajánló

Folyékony szerves trágya

PR CIKK Mindenki tudja, hogy a szerves trágyák sokkal többet érnek, mint a szilárd műtrágyák. …