BASF újdonságok Nyitrán

Új fungicidek és csávázószerek

Kifejezetten az újdonságokra összpontosítva tartották meg a BASF szlovákiai képviseletének évadnyitó rendezvényét Nyitrán. František Kocka, a cég mezőgazdasági divíziójának kereskedelmi vezetője rövid bevezetőjében ismertette az idei szezonra tervezett újdonságaikat, a két hatóanyagú Daxur gombaölő szert, a Medax Max kibővített hatású növekedésszabályozót, a Belanty fungicidet, a Relenya csávázószert és a Corum Pack kereskedelmi kombinációs csomagot, amely Basagran-t és Pulsart tartalmaz kedvező áron.

A készítményeket ezután a cég munkatársai önálló előadások keretében részletesen is bemutatták. Előbb azonban Barbora Pírová, a BASF marketing és kommunikációs menedzsere a cég tevékenységéről és termékszerkezetéről adott közre információkat. Ebből megtudhattuk, hogy a BASF 11 kereskedelmi divízióban gyárt és forgalmaz vegyipari termékeket, ennek egyik eleme a mezőgazdaságba irányuló termékek előállítása, amelynek keretében nemcsak növényvédelmi készítményeket, csávázószereket, növekedés-szabályozó készítményeket és vetőmagot forgalmaznak, hanem a digitalizáció révén naprakész és hozzáférhető tanácsadói szolgáltatást is kínálnak partnereiknek. A digitalizációs program keretében az ingyenesen letölthető AgAssist program teljes mértékű áttekintést nyújt a forgalmazott termékeikről, azok felhasználási feltételeiről, a Xarvio – Field Manager a termelés tervezéséhez és a döntéshozatalhoz kínál adatelemzésen alapuló információs segítséget, a Xarvio Scouting program a precíziós gazdálkodás feltételeinek eleget tevő információkat szolgáltat egy-egy parcella vagy térség jellegzetességeinek részletes megismeréséhez, a problémák elemzéséhez és kezeléséhez. Ehhez elég a mobiltelefonnal készített fénykép az adott területről, a program felismeri a gyomokat, feltérképezi a rovarkártevőket a sárgatálcás csapdákban, elemzi az állomány károsodását, mutatja a terület nitrogén-szintjét.  Áttekintést nyújt a környező térségekben zajló folyamatokról, egyúttal azonnali figyelmeztető jelzést küld a térséget veszélyeztető betegségekről vagy kártevőkről.

Barbora Pírová

A gombaölőszeres kezelések a hatékony gabonatermesztés nélkülözhetetlen eszközei, amit a folyamatos hatóanyag-korlátozások, illetve tiltások nehezítenek. A vegyszergyártók ennek ellensúlyozására jelentős forrásokat fordítanak az új fejlesztésekre, amelyek már figyelembe veszik az érvényben levő korlátozásokat. A BASF gombaölő készítményeinek kínálatát is egy ilyen új szer, a Daxur fungicid bővíti, amellyel Stanislav Malík ismertette meg a résztvevőket. Széles hatáskörű, gazdaságos felhasználást és hosszan tartó hatást biztosító készítményről van szó, amely két hatóanyagot tartalmaz: a Revysol alapját képező mefentrifluconazole-t és a kresoxim-methyl-t. A második hatóanyagnak kedvező hatásai is vannak a növények fiziológiai folyamataira is.  SC formulációban (szuszpenzió) kerül forgalomba. A szárbaindulástól a kalászhányás végéig alkalmazható 0,75 – 1,0 l/ha adagban. Használata őszi és tavaszi búzában, árpában, valamint rozsban és tritikáléban engedélyezett, kiváló megelőző (preventív) tulajdonsága mellett jellegzetessége, hogy egyes gombabetegségek esetében azok későbbi fejlődési fázisaiban is hatékony.

Stanislav Malík

A gabonafélékben alkalmazott ún. fungicid pajzs hatékonyságát, a szerek érvényesülését nagyon sok tényező befolyásolja. A kezelések hatékonyságának fokozására ajánlott az Osiris Duo pack készítmény-csomag, amelyet Denis Onufer, a cég kereskedelmi képviselője mutatott be. Ez a készítmény szervesen illeszkedik be a kalászosok ajánlott növényvédelmi technológiájába, közvetlenül az érés előtti időszakban biztosítja az állományok védelmét.  Az előadó konkrét helyszíneken végzett vizsgálatok eredményeire hivatkozva ajánlotta besorolni a technológiai sorba.

Denis Onufer

A gabonatermesztők az utóbbi években többször is találkoztak az állományok egyik veszélyes betegségével a búza törpe kőüszög okozta fertőzéssel, ami jelentős terméskieséseket okoz. A kalászosok növényvédelmi technológiájában az említett betegség elleni védekezés érdekében fontos szerepe van a vetőmag csávázásának. Ezt Peter Otáhal, a cég képviselője is hangsúlyozta, aki a BASF által erre a célra kifejlesztett újdonságot, a Relenya csávázószert ajánlotta a termelőknek, amely egy új triazol hatóanyagot (isopropanol-azol) tartalmaz. A szer kiváló hatékonysággal és szelektivitással védi a búzát a fertőzéssel szemben, egyúttal javítja a kelést, erősíti a gyökereket. Kombinációs partnernek a vetőmag széles körű védelmét biztosító Kinto Plus készítményt javasolják, amely három hatóanyagot tartalmaz, a Xemiumot alkotó fluxapiroxadot, valamint tritikonazolt és fludioxonilt, így a Relenyaval kombinációban 80-90 %-ban biztosított a búza gombás betegségek elleni védelme. Ajánlott csávázási adagja a vetőmag tonnájaként 1,0 Relenya + 1,5 l Kinto Plus. A Relenya a Systiva készítménnyel is kombinálható, ezek a kombinációk kereskedelmi csomagolásban, kedvező áron kerülnek forgalomba.

A gombabetegségek széles köre ellen, egyúttal több kultúrnövény hatékony védelmére is alkalmas a Belanty néven bevezetett új fungicid, amely elsősorban a cukorrépa cerkospórás levélfoltossága elleni védekezésre ajánlott, de nagyon jó hatékonysággal bír a lisztharmat, a levélrozsdák és a ramulária ellen is, foglalta össze az ugyancsak mefentrifluconazolet tartalmazó készítmény alapvető tulajdonságait Dušan Gavula, a cég képviselője. Kiváló az eső általi lemosással szembeni ellenálló képessége, nagyon gyors felszívódás mellett a leveleket hosszú távon sikerrel védi a fertőzésektől. Hatékonyságának növelés érdekében kontakt hatású szerekkel (pl. Kumulus WG) együtt ajánlott az állományok kezelése. Egy szezonban 2x alkalmazható, a vizsgálatokban csaknem 3 százalékos termésnövekedést és ezzel arányos cukortartalom-növekedést is produkált. A Belanty a kukoricában (szemes, siló és csemege), valamint a burgonyában is engedélyezett, főleg a fuzáriumos és helmintoszpóriumos fertőzések ellen alkalmazható sikerrel.

Az adott területen nem őshonos, behurcolt és erőteljesen terjedő ún. invazív gyomok elleni védekezés kérdéseire kereste a válaszokat előadásában Štefan Týr, a Nyitrai Mezőgazdasági Egyetem docense, aki a bevezetőben az említett invazív gyomok elleni védekezés jogi kereteit ismertette mind a hazai mind pedig az uniós jogszabályokra hivatkozva, amelyek szerint a gazdálkodók kötelesek ezen gyomnövények ellen harcolni. Ismert, hogy 2019-ben Szlovákiában mintegy 150 fajta invazív gyomot tartottak nyilván. Közülük a parlagfű, a keserűfűfélék, a kanadai és a kései aranyvessző számít a legveszélyesebbnek. A szántóföldi növények növényvédelmi kérdéseit taglalva a szójában, a napraforgóban és a kukoricában megtalálható korai, kései és évelő gyomok ismertetése mellett rámutatott a nehezen irtható invazív gyomok, a bojtorján szerbtövis, a selyemfű, a japán keserűfű, a kanadai aranyvessző, a kaukázusi medvetalp elleni védekezések fontosságára. Egyúttal az elterjedt és rezisztens gyomok előfordulásának növekvő irányára is felhívta a figyelmet. Konkrétan a nagy széltippan, az orvosi székfű és a pipacs nagymértékű előfordulását tartotta veszélyesnek, de a termelőknek problémájuk akadt a libatop és laboda fajokkal, a keserűfűvel, a kakaslábfűvel, a betyárkóróval és a mezei rozsnokkal is.

Štefan Týr

A hüvelyesek hatékony gyomvédelméről Lajtos Krisztián, a BASF képviselője tartott részletes előadást. Bevezetőben ismertette a szója termesztésének és növényvédelmének kritikus pontjait, majd rátért a növény gyomirtószeres kezelésével kapcsolatos kihívásokra. A hatékony gyomvédelem érdekében a növényállományt egészen a betakarításig tisztán kell tartani, így a megfelelő időben elvégzett preemergens és posztemergens védekezések keretében szükséges a hatóanyagok kombinációja, amelyek megbízhatóan védenek a problémás gyomok ellen is. Mindezek mellett ügyelni kell arra is, hogy elkerüljük a toxicitást. Az idei termesztési szezonra a BASF régi-új Corum Pack kereskedelmi termékcsomagot kínál a termelőknek, amelyben az újra nyilvántartásba vett Basagran mellett a Pulsar 40 és a Dash készítmények is megtalálhatók 30 hektárra alkalmas mennyiségben. A borsóban a tavaly ajánlott Corum + Dash helyett idén az Escort Nový és az önálló Basagran került be a kínálatba. A Basagran széleskörű regisztrációja a szántóföldi növények számos fajtájában lehetővé teszi az alkalmazását a kétszikű gyomnövények ellen.

Lajtos Krisztián

A kalászos gabonafélékbe ajánlott növekedésszabályozó készítmény szerepét és egy új szer tulajdonságait ismertette Václav Nedvěd, a cég csehországi munkatársa. Amint azt a bevezetőben is hangsúlyozta, a növekedésszabályozók alapvető feladata a gabona szárának megerősítése és a ledőlés megakadályozása. Ezt a célt szolgálja a BASF újdonsága a Medax Max, amely a zabot kivéve a többi kalászosban sikerrel alkalmazható. Hatása erős és megbízható, az időjárástól független és fexibilis. Vízben oldódó (WG) formulációban található hatóanyagai (prohexadione-calcium és trinexapac-ethyl) révén csökkenti a növények növekedési hormonjának (giberelin) termelődését, a bokrosodás végétől a kalászok toklászainak megjelenéséig kijuttatható. Adagja búzafélékben 0,5 kg/ha, árpafélékben és rozsban 0,75 kg/ha, tank-mix kombinációban a növényvédő szerek széles választékával alkalmazható. Az új formuláció a szer bekeverését is megkönnyíti, fontos, hogy közvetlenül a permetező keverő berendezésébe szórjuk.

Václav Nedvěd

A szakmai tájékoztatót egy érdekes ún. molekuláris gasztronómiai bemutató zárta, amelynek keretében az eredetihez képest megváltozott halmazállapotba juttatott fogyasztható ételeket, italokat vonultattak fel.

Kép és szöveg: szilvássy

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …