Az öntözés aranyszabályai

Annak érdekében, hogy főleg a száraz meleg nyarakon a növények ne fonnyadjanak meg, rengeteg vízre van szükségük. Mennyire, milyen gyakran, felülről vagy alulról? Ebben a cikkben néhány ötletes és hasznos tényt olvashat az öntözésről.

Legyenek egyenletesen nedvesek

A legtöbb növény esetében a talajnak egyenletesen nedvesnek kell lennie. Azonban, ha öntözés előtt kicsit kiszárad a talaj, az kedvezően hat a gyökérfejlődésre.

Öntözzön ritkábban, de akkor alaposan

A virágágyásnak heti egy-két öntözés általában elegendő: jobb ritkábban, de bőséges vízzel öntözni, mint gyakran, de kevés vízzel.

Késő este vagy kora reggel öntözzön

Ha este vagy éjszaka a már lehűlt talajt öntözi meg, kevesebb víz párolog el, mintha nap közben a meleg földet locsolnád. A növények pedig megfelelő mennyiségű vizet szívhatnak fel a következő napi napsütés előtt.

Tartsa szárazon a leveleket

A nedves levelek fertőzött levelekké válnak. Ha levelek egész este nedvesek maradnak, levélpenészes fertőzés alakulhat ki rajtuk. A vizes levelek a napsütésben enyhén megéghetnek (vízcseppek által okozott „nagyító” hatás)

Megfelelő mennyiségű vizet adjon a növényeknek

Az ideális öntözés azt jelenti, hogy elegendő víznek kell eljutnia a gyökerekig. Túl kevés víz csak a felső talajréteget fedi be. A megfelelő öntözés azt is jelenti, hogy a haszonnövényeknél a termés beéréséig kifejezetten fontos az egyenletesen nedves talaj.

Nagyobb mennyiségű vizet részletekben juttasson ki

A talajnak időre van szüksége, hogy beszívja a vizet. Ajánlott inkább részletekben öntözni, minthogy az éltető víz felhasználatlanul elfolyjon az ágyásból.

Célzottan öntözzön, de eloszlatva

Ha mindig csak egy gyökérpontnál öntöz, az egyoldalú gyökérnövekedéshez vezet, mely gyengébb tápanyag-hasznosítást okoz. Ezért mindig a növény körül, a teljes öntözési területen eloszlatva locsoljon.

Víztakarékos módon öntözzön

Csak annyiszor öntözzön, amennyire feltétlenül szükséges. Ez nagymértékben leegyszerűsíthető egy automata öntözőrendszerrel és egy nedvességérzékelővel – a virágágyásban, az erkélyen vagy a gyepen.

Kerülje a pangó vizet

A pangó vizek kiszorítják a talajból a levegőt – oxigén nélkül a gyökerek pedig megfulladnak.

Használjon minőségi, agyagban gazdag földet

Az ásványi agyagban gazdag földbe ültetett növény jobban növekszik, ebből fakadóan jobban és egyenletesebben képes megőrizni a vizet a talajban. Esős nyarakon és télen biztosítja a víz elvezetését, így akadályozva meg a pangó víz kialakulását. (Forrás: kertépítés.hu)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda április száma részleteen is foglalkozik az …