Az igazi kertész télen sem pihen

 

Ha úgy gondoltuk, hogy január a kertészkedés uborkaszezonja, akkor tévedtünk. Habár ilyenkor kertünk még téli álmát alussza, ez nem jelenti azt, hogy nekünk is azt kell tennünk. Lássuk, melyek a januári teendőink!

Az egész év kertészkedésre legalkalmasabb hónapja a január. Ez a legideálisabb hónap arra, hogy gyümölcsfákat, virágzó- és árnyat adó fákat ültessünk, a nyugalmi állapotban levőket megpermetezzük, megmetsszük, és felszámoljuk a gyomokat. Ez a legalkalmasabb idő arra is, hogy megélezzük és megjavítsuk a kaszákat, fűnyírókat, fűrészeket, és más kerti szerszámokat.

Téli növényvédelem

Ha még megvan a vágott karácsonyfánk, ne dobjuk ki. Inkább vágjuk le az ágait, és használjuk azokat takaróként a kényes, vagy korán virágzó növények számára. Az örökzöldek levágott ágai természetes takarók a növények számára a hideg időben. Ezeket az ágakat újra lehet hasznosítani a komposztban, vagy felaprítva talajtakaróként tehetnek további szolgálatot.

Fák és cserjék telepítése

Ha úgy gondoljuk, hogy virágzó és árnyas fával szeretnénk gazdagítani a kertet, akkor januárban van itt az ideje annak, hogy kiválasszuk és elültessük őket. Sok kertészet értékesíti ilyenkor az ilyen fák kollekcióit, így csak ki kell választanunk a legjobbakat a bőséges kínálatból. Ezenfelül, mivel a fák nyugalmi állapotban vannak ilyenkor, a visszaesés valószínűsége igen csekély.

januári hónap a legalkalmasabb a rózsák kiválasztására és telepítésére is. Hasonlóképpen, örökzöldeket és lombhullató cserjéket is lehet bármikor ültetni, amikor a hőmérséklet fagypont felett van.

Permetezés nyugalmi állapotban levő növényeknél

tél eleje a megfelelő idő arra, hogy megpermetezzük a növényeket, így megelőzhetjük telet átvészelő rovarok és betegségek által okozott károkat. A kombinált mész, kén és olaj vagy réz összetételű permetezőszer a leggyakrabban használt téli kezelés. Ne permetezzünk, ha a hőmérséklet fagypont alatt van, vagy ha esik az eső, illetve erős szél fúj. Permetezzünk a használati utasításnak megfelelően.

Metszés

Meg kellene metszeni a növényeket? A januári hónap megfelelő a lombhullató fák és cserjék megmetszésére. A virágzó, valamint az árnyas fákat meg lehet metszeni ilyenkor. Ne metsszünk meg olyan, tavasszal virágzó növényeket, mint az aranyvessző, gyöngyvessző (spirea) stb., mert ezzel eltávolítjuk ezek tavaszi virágait. Ha szükséges, metsszük meg őket virágzás után.

Gyomok

Ha nem ellenőriztük a kertet az utóbbi időben, akkor tegyük meg most. Nem is gondolnánk, hány féle gyom virágzik, és termel magvakat ilyenkor. Szabaduljunk meg a gyomoktól, mielőtt azok magvai szétszóródnának a kertben. Sok gyomnövényfajta képes magvak ezreit termelni, és ha most nem lépünk közbe, a következő években harcolhatunk ellenük.

A kerti szerszámok és berendezések javítása

Meg kell élezni a fűnyírót, és olajat kell cserélni benne? Mi van a szűrőkkel? Jól működik a motor? Ha eszközeink javításra szorulnak, itt az ideje, hogy megtegyük. Előfordul, hogy hetekig áll a rossz fűnyíró a műhelyben, holott a javítása csupán két napot vesz igénybe. Ha február közepéig, vagy még tovább várunk, ugyanez a munka két-három hetet vesz majd igénybe.

 

 

[social][account icon=”facebook” ]https://www.facebook.com/jogazda.magazin[/account][/social]

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Talajjavításnak indult, de aztán felülmúlta a várakozásainkat

PR CIKK Mennyi kén kell a növényeknek? Sokéves munkám után – most azt kell mondjam …