Az egyik legdrágább illóolajat az ibolyából nyerik

Erdei ösvények mentén, kertek alján, parkok zugaiban ilyenkor már  találkozhatunk ezzel az apró, de kedves virággal, a leggyakrabban lila vagy fehér virágú illatos ibolyával.

Talán nem is gondolnánk, hogy az ibolyák nemzetségébe mintegy ötszázötven faj tartozik. Földrajzi elterjedésük igen széleskörű, a trópusi, szubtrópusi vidékektől egészen a mérsékelt övi magashegységekig megtalálhatóak. Gyakran ültetik őket a kertekbe, de sokfelé vadon is találkozhatunk velük.

Általában kis termetűek, a legtöbb faj csak 10-15 cm magasra nő. Egyes fajok földalatti és -feletti szaporító hajtásokat, indákat fejlesztenek. Lombleveleik alakja kerekded vagy lándzsás, levéllemezük lehet szeldelt is, a levélválluk gyakran szíves. Virágaik öttagúak, kétoldali szimmetriával bírnak, több fajnál illatosak. A két középső sziromlevél eláll a többitől, az egyetlen alsó szirom sarkantyút képez. A színes virágokat rovarok porozzák be. Toktermése csillagszerűen háromfelé hajlik, láthatóvá téve a sorakozó kerekded, sötétbarna magvakat, melyeket gyakran hangyák terjesztenek.

Kandírozhatjuk, sütemények, pudingok, jégkrémek, saláták díszítésére, illatosításra használhatjuk. Virágából az egyik legdrágább illóolajat vonják ki.

A középkorban fekélyek borogatására használták, fontos volt sebgyógyító hatása is.

Köptetőként légcső- és hörghurut kezelésében használatos. Friss vagy szárított virágának szörpje, vagy forrázata enyhe hashajtó, hörghurut, köhögés, álmatlanság, fejfájás elleni teák alkotórészként vagy idegnyugtató, köptető, izzasztószerként is használható.

 

 

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Folyékony szerves trágya

PR CIKK Mindenki tudja, hogy a szerves trágyák sokkal többet érnek, mint a szilárd műtrágyák. …