Az egres és a ribiszke ritkítása

[dropcaps]A bogyósgyümölcsűek ritkításos metszését igyekezzünk minél korábban elvégezni, mivel főleg az idősebb bokrok esetében már nagyon korán beindul a nedvkeringés. Ezért a besűrűsödött bokrokat még ki lehet ritkítani, ha eddig elmulasztottuk, de igyekezzünk a hónap végéig elvégezni.[/dropcaps]

Egresen az idős talaj- és báziságak eltávolítása után azokat az oldalhajtásokat, amelyeket nem akarunk ágként nevelni, 2-3 cm-es csonkra vágjuk vissza. Ez a törzskorona szempontjából különösen fontos. Ha az egres amerikai lisztharmattal fertőzött, az ágakon lévő minden hajtás csúcsát le kell vágni.

A ribiszke talaj- és báziságait ne hagyjuk megöregedni. Ezáltal lentről mindig újabb hajtások tudnak fejlődni. Jó elágazódás érhető el, ha az utolsó éves főhajtás egyharmadát, a törzsvesszőknek legalább a felét visszavágjuk. Ez a terméshozam szempontjából nagyon fontos. A fekete ribiszke visszavágása általában nem szükséges. Magas törzsre oltott bokor folyamatos metszése indokolt lehet, mert a súlya különben túlságosan nagy lenne. A bogyósok trágyázását nehéz talajon még februárban el kell végezni.

About jogazda.com

Cikkajánló

Folyékony szerves trágya

PR CIKK Mindenki tudja, hogy a szerves trágyák sokkal többet érnek, mint a szilárd műtrágyák. …