A szerencsére fel kell készülni

Évtizedes termelői tapasztalatok és az új ismeretek kihasználása a minőségi zöldségtermesztés érdekében

[dropcaps]Sokan és sokszor elmondták, megállapították, hogy a szlovákiai zöldségtermesztés rendszerváltás utáni negyedévszázados története nem éppen diadalmenet. Sőt, Csehszlovákia kettéválása után a felvevőpiacok elvesztése, a mezőgazdasági szövetkezetek transzformációját követő gazdasági nyomás, az áruházláncokban megjelenő széleskörű termékkínálat oda vezetett, hogy napjainkra már csak alig egynegyedére csökkent a zöldségtermesztés vetésterülete, a hazai termékkínálat beszűkült, a szabaddá vált európai piacról beáramló árutömeg az itteni zöldségtermelő gazdák zömét egyszerűen kiszorította a piacról. [/dropcaps] Vannak azonban pozitív kivételek is. Az ország egyes térségeiben néhány zöldségtermelő időben felismerte a piaci erővonalak irányának várható alakulását, ösztönösen ráérzett a minőségi termékkínálat fontosságára, és volt ereje, hite, sőt bizonyos értelemben szerencséje is, hogy az említett követelményeknek megfelelő termékszerkezettel piacra tudjon lépni. Persze, a szerencsére fel is kell készülni, hogy amikor megjelenik, ki lehessen használni az esélyt, vallja Asztalos Imre szímői zöldségtermelő, aki ma már négyhektáros termálvízfűtéses, kettős fóliával fedett modern számítógéppel vezérelt termesztőberendezésekből közvetlenül szállítja a hidropónián nevelt kígyóuborkát az egyik hazai áruházlánc polcaira.

Asztalos Imre közvetlenül a rendszerváltás után, az előző évszázad kilencvenes éveinek elejétől foglalkozik hivatásszerűen zöldségtermesztéssel. A kezdetekkor elsősorban szabadföldön termesztettek a család tagjainak közreműködésével különböző zöldségféléket. Az ágazat általános leépülése őket is válaszút elé állította: vagy feladják, vagy a minőségre és a hatékonyságra összpontosítva megpróbálják megvetni a lábukat ezen a kemény feltételeket diktáló piacon. A  Zelstar Kft. családi vállalkozásként ennek a felismerésnek és tudatos választásnak az eredményeként jött létre az ezredforduló után, tevékenységében egyetlen terményre, az uborkára összpontosítva  azóta is tartja a lépést a folyamatosan növekvő követelmények, elsősorban a vásárlók igényeinek kielégítésében.

„A továbblépéshez be kellett látni, illetve mi időben ráéreztünk, hogy a piacon nem mi, hanem a vásárló mondja meg mit szeretne, miért hajlandó pénzt kiadni. Olyan terméket kell kínálni, amely jó minőségű, ellenőrzött helyről származik, tehát biztonságos és megfizethető.  Ehhez folyamatosan figyelni kellett a piaci igények változásait, a fajtakínálatot, egyúttal kézben tartani a termelési költségeket is. Nálunk pl. a görbe uborka nem okoz gondot, lévén, hogy még akkor leszedjük, amikor kicsi, tehát nem is kerülhet a vásárlók elé. Régóta kapcsolatban vagyunk több vetőmag-nemesítő céggel, rendszeresen teszteljük az új fajtákat, igyekszünk megtalálni azokat, amelyek leginkább megfelelnek a fogyasztói igényeknek. Négy éve áttértünk a biológai alapú növényvédelemre, tehát vegyszerek nélkül termesztjük az uborkát. Az elején nem volt egyszerű, de ma már gond nélkül és hatékonyan tudjuk kezelni a fellépő növényvédelmi problémákat. A környezetvédelmi szempontokat egyéb területeken is érvényesítjük. A termesztő közegként használt kókuszrostot felhasználása után a talajok állagának javítására lehet kihasználni, az uborka felkötözésére régebben használt műanyag zsineget is kicseréltük len és kender alapúra, amit könnyebben lehet reciklálni.   Bár többen megpróbáltak lebeszélni bennünket, főleg a termálvízfűtés bevezetése előtt, de most már látjuk, hogy a döntésünk helyes volt. A mi uborkánk a kezdetektől megfelelt a piaci és a fogyasztói követelményeknek, van iránta kereslet, nem véletlen, hogy egyedi íze miatt általában „kauflandos uborkaként” ismerik a vásárlók. Bár hozzá kell tenni, hogy nekünk is 3 évig tartott, míg eljutottunk oda, hogy közvetlenül tőlünk vásároljon az üzletlánc. Most, a bővítés után a cseh piacot céloztuk meg, itt már valamivel könnyebben ment a kapcsolatépítés, de ezt is két év előkészítő munka előzte meg.

Az utóbbi években Szlovákiában ún. zöldmezős beruházások formájában felépült üvegházaktól talán annyiban különbözünk, hogy nálunk a berendezéseket és a technológiákat úgy állítottuk össze, rendeltük meg, majd szereltük fel és állítottuk üzembe, hogy azok a mi elképzelésesünknek feleljenek meg. A fóliákban a földmunkától kezdve a szereléseket, a hegesztéseket, az öntöző és fűtési rendszerek bekötéseit és a kapcsolásokat is saját magam végeztem. Rengeteg munkával jár, de megvan az az előnye, hogy minden részletet ismerek, bármilyen probléma előfordul, tudom, mihez kell nyúlni. A munkánkban a kezdetektől fogva elsősorban a vásárlók igényeinek, az ő minőségi elvárásaiknak a kielégítésére helyezzük a hangsúlyt” – foglalta össze a cég működésének filozófiáját Asztalos Imre.

Eredetileg két hektár fedett területen kezdték a termelést, mostanra újabb két hektárral bővült ez a terület, lévén, hogy a meglévő termálvizes energiaforrásunkat így tudják a leghatékonyabban kihasználni és a jelentkező piaci igényeket kielégíteni. A fejlesztéseket is ehhez a szemponthoz igazodva, az uniós támogatásokat is igénybe véve fokozatosan végezték. Eddig öt projektet valósítottak meg a fóliával fedett tetőszerkezettől kezdve a termálvizes fűtés bevezetésén át a működéshez nélkülözhetetlen gépek és berendezések, valamint a csomagoló beszerzéséig. Ottjártunkkor azonban már egy újabb projekt keretében folyt a termálvizes fűtőrendszer átalakítása, amelynek eredményeként még hatékonyabbá válik a mintegy 1500 méter mélyről felhozott 64 fokos termálvíz energiájának kihasználása. Lényege, hogy a gázfűtésre működő és elsősorban szén-dixidot termelő rendszerből energiát tároló ún. bufferbe ezután már a termálvíz energiáját is be tudják csatlakoztatni és ez által tárolni.

„A párásító rendszer még hiányzik, a következő lépés annak a megvalósítása lesz. Egyelőre sajnos itt ami vidékünkön az a tapasztalat, hogy a levegő természetes páratartalma csökken, még eső után is száraz marad a levegő” – tette hozzá az indoklást.

dsc_0111
Asztalos Imre

A fedett termesztő berendezés szerves része a keltetőház, amelyben folyamatosan készítik elő az szakaszosan történő növénycseréhez a palántákat. Jelenleg több termelési fázisra felosztva termelik az uborkát. A palántanevelésen kívül a növényállományban van egy csúcsra járatott rész, amelyekről a minőségi termést szedik, van egy leszálló ágban levő állomány és egy erős fejlődésben levő rész, amely majd felváltja a letermett intenzív szakaszt. Természetesen ezek optimális fejlődéséhez a számítógépes rendszer vezérlésével biztosítják az igényeiknek megfelelő különböző termesztési feltételeket. Így tudják elérni, hogy egész évben folyamatosan megfelelő mennyiségben és minőségben tudjanak szállítani.

Asztalos Imrének gyakorlatilag a kisujjában van az egész rendszer működése a legapróbb részletektől kezdve. Ahogy állítja, amellett, hogy tulajdonosa, de egyben rabszolgája is a cégnek. Ma már igyekszik fokozatosan átadni ezeket az ismereteket a lányaimnak, akik a cég működtetésében elsősorban a szervezési, logisztikai, csomagolási feladatokkal foglalkoznak, de a rendszer működésének ütőerén még ő tartja a kezét.

Mégis, mi a titka az itteni uborka kiváló ízének, minőségének, hiszen a termesztéstechnológia alapelvei kidolgozottak, ismertek, másutt is hidropónián termesztik a növényt, ugyanaz a nap süt az állományokra, a tápoldatot is bárki megvásárolhatja?

„35 éve foglalkozom a termesztéssel, az uborkánál minden évben meg kellett küzdeni a kártevőkkel, a betegségekkel, a fiziológiai eredetű problémákkal, nagyon sok tényezőre kell figyelni. Kőzetgyapoton kezdtük, nagyon sok tapasztalatot szereztünk, hogyan reagálnak a növények a feltételek változásaira.  A szerzett ismereteket a saját elképzelésünkhöz igazítottuk, és igyekeztünk minél jobban leegyszerűsíteni a folyamatokat. Nálunk ez működik. Alapjában véve a felhalmozott és a saját megfigyelésen alapuló tapasztalatok átgondolt összegzése és a szükséges technológia működtetése adja az alapot. És van egy felbecsülhetetlen értékű kincsünk, a víz, amely alapvetően meghatározza a termények minőségét. Az alattunk levő vízkészlet értékét egyelőre nem becsüljük kellően, de véleményem szerint a mi esetünkben a vízminőség adja azt a plusszt, ami a termények ízét is kedvezően befolyásolja, és megkülönbözteti a külföldi árutól” –  vélekedett.

A Zelstar uborkáit egyenként csomagolja átlátszó fóliába az a csomagológép, amely a fóliára a cég logóját is rányomtatja, hogy egyértelműen megkülönböztethető legyen a többi terméktől. Régebben öntapadós címkével jelölték a terméküket, de rájöttek, a fóliára nyomtatott logó biztosabb. „Mi a cég logójának feltüntetésével is jelezzük, hogy a saját termékünkért vállaljuk a felelősséget, a nevünket adjuk hozzá” – hangsúlyozta Asztalos Katalin, a kisebbik lány, aki az áru csomagolását, raktározását és az eladást szervezi. A csomagolt uborkák alacsony ládákba kerülnek, amelyeket a szállítási igényektől függően külső cégtől bérelnek. Nem olcsó megoldás, de nincs gondjuk a tisztításukkal, összerakhatók, üresen kis helyen elférnek, jól szállíthatók.

Asztalos Imre meg van győződve arról, hogy a zöldségtermesztésben is csak ésszerűen szakosodott és kellő nagyságrendű valamint megfelelő mértékben koncentrált termelő egységek képesek kialakítani nagy volumenű minőségi termékkínálatot. Véleménye szerint tiszta vizet kell önteni a pohárba és le kell számolni azzal az elképzeléssel, hogy kis háztáji gazdaságok ebbe beleszólhatnak. Regionális szinten működhetnek, de véleménye szerint a zöldségpiac itt is a további koncentráció irányába tart. A közép-európai térségben a zöldségtermesztésben még további jelentős változások várhatók. Egyrészt a cseh és a lengyel termelők körében is eljött szerkezet- illetve generációváltás ideje, aminek következtében úgy tűnik, hogy ott is hasonló folyamat zajlik le, mint nálunk két évtizeddel ezelőtt. Főleg a szabadtéri termesztésben, ahol már most nincs elegendő munkaerő, és ez várhatóan átrendezi majd a termelői szerkezetet, ezzel együtt a piaci kínálatot is.

A szímői Zelstar Kft. családi vállalkozásként ma már eljutott arra a szintre, hogy a minőségi termesztés követelményeit folyamatosan figyelembe véve tudjon reagálni a piaci változásokra. Az ide vezető úton – habár nem volt mindig zökkenőmentes, a következetesen vállalt, minőségre összpontosító, a saját feltételekre kidolgozott és kivitelezett program eredményeként olyan gazdaságot sikerült kialakítaniuk, amelyben sikeresen ötvöződik az őstermelői tapasztalat az állandóan újat, de elsősorban a minőséget és a hatékonyságot, a termelésben kihasználható új ismereteket folyamatosan kereső és kihasználó lendülettel.

Kép és szöveg: Szilvássy László

About jogazda.com

Cikkajánló

Folyékony szerves trágya

PR CIKK Mindenki tudja, hogy a szerves trágyák sokkal többet érnek, mint a szilárd műtrágyák. …