kertészet

Ami a kerttel és az udvarral összefügg

A szlovákiai mezőgazdaság rendszerváltás utáni történetében a speciális növénytermesztési ágazatok és a háztáji gazdálkodás fokozatos leépülése új helyzet elé állította az ezt a szegmenst kiszolgáló kereskedelmi tevékenységet is. Az országban működtetett gazdaboltoknak a megszokott vetőmag-, vegyszer- és műtrágyakínálat mellett egyre nagyobb mértékben kellett alkalmazkodniuk a megváltozott fogyasztói igényekhez is.

A nyárasdi Agrocentrum gazdabolt több mint egy évtizedes tevékenysége is ennek a folyamatnak az eredményeként alakult át. Angyal József a boltot működtető DUONET Kft. családi vállalkozás vezetője a több lábon állás jegyében ma már tevékenységük egyik részeként mutatta be a gazdabolt kínálatát, amelyben a már említett hagyományos termékstruktúra mellett minden megtalálható, ami a kerttel és az udvarral összefügg, többek között holland eredetű virághagymák széles választéka, öntözőberendezések és -rendszerek különböző változatai. Emellett a helyi igényekre reagálva olyan élvezeti és hobbicikkek is kaphatók a kínálatukban, mint például a fürdői kellékek, vagy az állati takarmányok stb.

Tevékenységük egyik fő profilja a virág- és dísznövény-kereskedelem, amit a helyi szintű árusításon kívül nagykereskedelmi szinten is végeznek, vagyis az országban található ún. garden-centrumokat és egyéb üzleteket is ellátják termékeikkel. A palántanevelésben szerzett tapasztalataik, az ezen a területen kiépített több mint 1500 négyzetméternyi fedett termesztő berendezéseik lehetővé teszik ilyen mértékű feladatok ellátását, üzleti partnerek kiszolgálását is. Vállalkozásuk az ezredforduló elején palántaneveléssel és szegfűtermesztéssel indult, a piaci túlkínálat és bizonyos növényegészségügyi gondok miatt a szegfűről más fajta virágokra váltottak. Ma már elsősorban a krizantémok és az egynyári balkonvirágok termesztésével és forgalmazásával foglalkoznak, az egynyáriakból például mintegy 30 fajta található a kínálatukban. Vevőiknek külön szolgáltatásként a náluk vásárolt virágpalántákat munkatársaik a hét egy napján, szombatonként a vásárolt, vagy magukkal hozott virágládákba el is ültetik, sőt tanácsot adnak a virágok csoportosításához, összeállításához. Krizantémokból is széles a kínálat, a hagyományos nagyvirágú fajták mellett ma már a különböző dekoratív vágott virágként felhasználható fajtákat, például a gerbera- illetve tűszirmú fajtákat is termesztik, ezek iránt az utóbbi időben a vásárlók is egyre nagyobb érdeklődést mutatnak. „Szép és igényes növény a krizantém, egy dologban azonban kockázatos a termesztése, a növényvédelmet a forgalomból kivont hatóanyagok miatt egyre bonyolultabb megoldani, ráadásul csak közvetlenül a virágzás előtt egy hét alatt derül ki, sikerült-e a termelőnek jól időzítenie a vegetációt, úgy, hogy az adott növényt jól tudja értékesíteni” – tette hozzá a virágtermesztő ágazatot bemutató tájékoztatóhoz a cégvezető. A krizantémok termesztésében, magyarországi partnerükkel együttműködve egy holland cég fajtáit forgalmazzák, az ezen a területen összegyűjtött tapasztalatokat szívesen megosztják az itteni partnereikkel. „Célunk, hogy ne csak egyszer vásároljanak nálunk, hanem mindent megteszünk azért, hogy visszajáró és elégedett vevőink legyenek” – foglalta össze vállalkozói filozófiájuk lényegét.  Amint megtudtuk, kínálatukat muskátlik, nefelejcsek különböző színváltozatai és rózsaoltványok is kiegészítik.

Annak ellenére, hogy a cég tevékenységében a virágtermesztés a meghatározó, a kínálatukból továbbra sem hiányzanak a zöldségpalánták, hiszen szezononként  40–50 zöldségfajta palántáit viszik piacra. Ebben általában  6–7 paprika-, illetve 8–10 paradicsomfajta is megtalálható.  Angyal József szerint az utóbbi években megfigyelhető bizonyos szemléletváltás a városi emberek körében is, ma már egyre többen érdeklődnek a saját maguk által termeszthető zöldségek, sőt gyümölcsök iránt. Így a zöldségfélék palántái mellett újabban a törpe növésű konténerben is termeszthető oszlopos gyümölcsfák (alma, körte) iránti igény is növekszik.  Ebben a térségben hagyományosan a legnagyobb kereslet az őszibarack és a nektarin iránt mutatkozik, mellettük az alacsony növésű alanyokra oltott cseresznye és meggyfák is keresettek.

Szőlőoltványokból 35–40 fajtát forgalmaznak, neves magyarországi partnerüktől hozzák be a piaci igények alapján. Az itteni termesztők elsősorban a rezisztens és mag nélküli csemegeszőlő fajtákat keresik. Mellettük a hagyományos régi fajták, pl. az Irsai Olivér, a Pannónia kincse, a Csaba gyöngye is megtalálható. Borszőlőből szintén széles a választék, itt szabad gyökerű változatban is kaphatók az oltványok.

A DUONET családi vállalkozás több mint egy évtizede működik. Miután fiukat idén felvették a Nyitrai Mezőgazdasági Egyetem kertészeti szakára, Angyal József bízik abban, hogy feleségével lesz kinek továbbadniuk a stafétabotot.  Fiuk egyelőre a cég internetes honlapját kezeli, ahol a cég termékkínálatából könnyen és gyorsan rendelhetnek az érdeklődők. „Ez a fajta kereskedelmi tevékenység ma már nem a jövő, hanem a jelen, a napi valóság, ehhez nekünk is igazodnunk kell” – hangsúlyozta a cégvezető.

Kép és szöveg: szilvássy

About Jó Gazda

Cikkajánló

Talajjavításnak indult, de aztán felülmúlta a várakozásainkat

PR CIKK Mennyi kén kell a növényeknek? Sokéves munkám után – most azt kell mondjam …