Agrárkomplexusok

[dropcaps]Vélhetően nem véletlenül volt együtt és egy helyen, nevezetesen az idei Agrokomplex mezőgazdasági kiállítás megnyitóján az ország három közjogi méltósága, bizonyítandó, hogy a jelenleg több sebből is vérző hazai agrárágazatnak ilyen formában is szüksége van a politikai és erkölcsi támogatásra. Bár nyilvánvaló, hogy sem az ő jelenlétüktől, sem pedig Szlovákia uniós elnökségének jelenlegi féléves időszakától nem várható egy csapásra megoldás.[/dropcaps]

Arról ugyanis már régóta beszélünk, hogy miközben az ország lakosságának több mint fele, az uniós tagországok közül az egyik legnagyobb arányban, vidéki környezetben él, az ehhez az életformához ezer szállal kötődő agrárágazatban csupán a munkaképes lakosságnak a két százaléka talál magának munkát és megélhetést. Az is köztudott, hogy az ágazat teljesítménye a nemzeti össztermékben ugyancsak nem haladja meg ezt az értéket. A rendszerváltozást követő negyed évszázad alatt pedig az egyes termelési ágazatokban hihetetlen mértékű leépülések történtek.

Lapunk hasábjain következetesen hangoztatjuk, hogy ebben az ágazatban is a piaci verseny húzó hatásának kell érvényesülnie, a mezőgazdasági gazdálkodóknak pedig szintén vállalniuk kell a piaci megmérettetés könyörtelen feltételeit. A közvéleményben azonban még mindig él egy hamis képzet, ami azt sugallja, hogy a belföldi piaci pozíciók elvesztését a szabad áru- és munkaerő-forgalom, valamint az uniós támogatáspolitika negatív következményei okozzák, illetve ezekkel jól ki lehet magyarázni a sikertelenségeket. Örvendetes azonban, hogy már egyre többen vannak olyan gazdálkodók, agrárvállalkozások, amelyek felismerték, itt is csak a kemény, minőségi eredményeket produkáló munkával kell érvényesülni, s ennek tudatában már nincs szükségük arra, hogy az agrárágazattal kapcsolatos véleményeiket, esetleges komplexusaikat parttalan, legfőképp az agrárdotációk nagyságrendjéről folyó vitákban prezentálják. Velük érdemes volt találkozni a hazai agrárágazat legnagyobb országos seregszemléjén.

Szilvássy László

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda novemberi száma

Az idényzáró kerti munkák összefoglalója mellett a Jó Gazda novemberi számában a zöldségtermesztés iránt érdeklődő …