Adama és KWS kínálat Dunatőkésen

Kiemelt terméspotenciálú kukoricák és a betiltott hatóanyagok helyettesítése

A tavaszi vetésű szántóföldi növények vetőmagkínálatát és az ebben az évszakban időszerű növényvédelmi készítmények választékát ismerhették meg a dél-nyugat szlovákiai térség termelői az Adama vegyszerforgalmazó és a KWS vetőmagnemesítő cég szlovákiai képviseleteinek közösen szervezett idénynyitó rendezvényén, amelyet Dunatőkésen tartottak. Az erről szóló beszámoló két önálló cikkben

Matúš Javor, a KWS termékmenedzsere bevezetőjében részletesen szólt az időjárási viszonyok változásairól és a vetőmag-nemesítés felgyorsuló üteméről, ami az eddigi 10-13 évről 7-8 évre rövidült. Ebben a nemesítő cégek közötti versenyképességi nyomás mellett az elmúlt évtized időjárásának alakulása is jelentős mértékben közrejátszott. Az ógyallai meteorológiai állomás adatainak összehasonlítása alapján is egyértelmű, hogy mind a napi átlaghőmérsékletek összege, mind pedig az éves átlaghőmérsékleti összeg az utóbbi évtizedben különböző mértékben, de eltérést mutat a hosszabb távú értékektől. Az előadó szerint ez a folyamat gyakorlatilag az egész világban érzékelhető, és a növénytermesztésben több területen is kedvezőtlen hatásokkal jelentkezik. A növények vegetációjára kedvezőtlen hőmérsékleti változások következtében beállt szárazság vízhiánnyal is párosul, ami a tápanyagok felszívódását is kedvezőtlen irányba befolyásolja.

A növénynemesítésben ezekre a problémákra is keresik a lehetséges megoldásokat. A KWS saját nemesítő hálózata révén nemcsak Európa, hanem a világ egyéb térségeiben is kiépített nemesítő állomásain az adott térség konkrét környezeti feltételei között, azoknak megfelelő hibrideket nemesít, tesztel és választ ki a köztermesztés számára. Ez a gyakorlatban több ezer kísérleti parcellán megvalósított kísérletet jelent, az itt szerzett információkat feldolgozva történik a fajták és hibridek szelektálása.  A kukorica hibridek nemesítésében és szelektálásában alkalmazott kritériumok között a szemeskukorica esetében a hozamképesség, a szárazságtűrés és a nedvességleadási képesség mellett az egyes évjáratok közötti termésstabilitási képesség, a silóhibrideknél az optimális szárazanyagtartalom mellett a keményítő- és energiatartalom valamint a tejtermelésre fordítható energia potenciál a legfontosabb kiválasztási szempontok. A kísérletek során az állománysűrűség hozamképességre gyakorolt hatását, valamint a növényvédelmi készítmények alkalmazásának optimális időpontját és hatékonysági mutatóit is vizsgálják. 2019-ben például Szlovákia területén 45 KWS kukoricahibridet teszteltek különböző kísérletekben, alkalmasságukat 84 térségben 1100 kísérleti parcellán vizsgálták. Matúš Javor külön kiemelte a patasi szántóföldi kísérletek eredményeit, ahol 2008 óta 96 hibrid tulajdonságait vizsgálták, közülük néhány máig a köztermesztésben szerepel (Konsens).

A KWS hibridek hozamképességére egy új megjelölést, az adott hibrid neve mellett szereplő Plus4Grain (P4G) jelzőt használják, amely jelzi a hibrid hozamreakcióját a termesztési feltételek változásaira. Nevezetesen arra utal, hogy több éven át begyűjtött vizsgálati anyag által igazolt tulajdonságok alapján az adott hibrid hozamképesség tekintetében hogyan reagál a kedvező termesztési és környezeti feltételekre. A P4G jelzővel ellátott hibridek mind hozamképesség, mind pedig termésstabilitás tekintetében a legjobban képesek érvényesíteni a bennük rejlő potenciált. Természetesen a hibridek között olyanok is találhatók, amelyek viszont a kedvezőtlenebb feltételek között képesek az átlagosnál jobb eredményekre, ezek kiszelektálása és megjelölése a jövőben várható.

Noha a KWS kukorica hibrid kínálatában a legkorábbi érésidejű hibridektől kezdve a középkorai és középkései hibrideken át a legkésőbbi hibridek is megtalálhatók, az itteni térségbe elsősorban a középkorai és középkései éréscsoportba sorolt hibridek alkalmasak. Matús Javor közülük is elsősorban a P4G jelzésű új hibrideket ajánlotta a résztvevők figyelmébe. A Karpatis (FAO 330) P4G jelzővel ellátott középkorai érésidejű hibrid teljesítőképességét széles körű, több országban érvényes regisztrációja is alátámasztja. Hozamképességét intenzív feltételek között képes a leginkább érvényesíteni, érésideje alapján korábban betakarítható, így utána az őszi talajelőkészítő munkák is időben elvégezhetők. Terméspotenciálja mellett intenzív vízleadó képessége is figyelemre méltó. A KWS Smaragd (FAO 350) ugyancsak P4G jelű középkorai érésidejű, kiváló hozamképességű hibrid, amely ebbéli képességét két év fajtavizsgálati eredményeivel igazolta, s ezek alapján került korábbi engedélyezésre. Éréscsoportjában 2017-ben 112 %-os eredményt ért el a kontrollhoz viszonyítva. A KWS Kashmir (FAO 380) szintén P4G újdonság, elsősorban a rendkívül gyors és erőteljes vízleadással tűnik ki, amihez magas hozamképesség társul, amit a P4G jelölésnek köszönhetően a kedvezőbb természeti feltételek között képes érvényesíteni. Hozamstabilitása alapján két év regisztrációs kísérlet után vették nyilvántartásba, a vizsgálatokban 110 %-os eredményt produkált. A KWS Kapitolis (FAO 400) elsősorban a kukoricatermesztő körzetekbe ajánlott kiváló teljesítőképességű szemes hibrid, amelyet átlag feletti terméshozamai és kiváló vízleadó képessége alapján kedvelnek a termelők. Erőteljes habitusa, nagyméretű csövei biztosítják terméspotenciáljának érvényesítését, fontos azonban, hogy az állománya ne legyen sűrű.  Teljesítőképességét extrém évjáratokban is bizonyította. Nem véletlen, hogy nálunk az egyik legkeresettebb, legnagyobb mennyiségben értékesített hibrid. A Kollegas (FAO 450) a KWS egyik legkésőbbi érésidejű, az itteni kínálat egyik legnagyobb terméspotenciállal rendelkező szemes hibridje. Versenytársaihoz képest átlagosan 0,3 tonnával magasabb hozamokat produkált a vizsgálatokban. A Kathedralis (FAO 480) nagy tömegű, kiváló beltartalmi értékekkel rendelkező silóhibrid, főleg a tejtermelésre kihasználható energia-tartalma alapján nyújt kiváló szilázs-alapanyagot. Hozamképességét szintén két év fajtavizsgálati kísérletekben elért eredményeivel igazolta, amelyek alapján nálunk és Magyarországon is korábban (két év után) vették nyilvántartásba. A következő szezonra tervezett újdonságok közül a KWS Lukas (FAO 530) kései silóhibridet ajánlotta a kísérletező kedvű termesztők figyelmébe, amely elsősorban értékes tejtermelési potenciált növelő beltartalmi értékei miatt tarthat számot a kiemelt érdeklődésre. Az előadó szezonkezdet előtt bejelentette, hogy a Kenobis és Konfites hibridek vetőmagja már elfogyott, az esetleges helyettesítésüket a területi képviselők közvetítésével tudják megoldani.

Az utóbbi években tapasztalt időjárási változások, a növekvő hőmérséklet és a szárazság következtében nálunk is a termelők látókörébe került a cirok termesztése, amely a kukoricához képest jobban tűri a melegebb időjárást és a vele járó szárazságot, ugyanakkor jelentős zöldtömeget és jól értékesíthető magot is nevel. A szakértők ajánlása alapján ahol a kukorica terméshozama nem éri el a hektáronkénti 6 tonnát, ott érdemes a cirok termesztésével megpróbálkozni. Vetőmagja már 11-13 fokos talajhőmérsékleten olyan gyengébb talajokba is elvethető, ahol a kukorica nem termeszthető. A KWS cirokvetőmag-kínálatában mind az emberi táplálkozásra alkalmas fehér cirok, mind az állatok számára szánt vörös cirok megtalálható. A KWS Lupus vörös cirok többek között takarmány készítésre, a KWS Phoenix  kombinált típusú pedig kedvező beltartalmú silázs készítésére ajánlott.

A tájékoztatón az őszi repcefajták kínálata is terítékre került. A KWS nemesítési programja ezen a területen a becők szilárdságának megerősítésére, a különböző betegségekkel szembeni ellenálló képességek kifejlesztésére és javítására, valamint a kifagyással szembeni fokozottabb védettségre irányul. Hibridkínálatukból az Umberto KWS a legkeresettebb ebben a szegmensben. Hozamképességét bizonyítja, hogy az olajnövények termesztői és feldolgozói szövetsége által vizsgált kísérletekben az elmúlt években kétszer egymás után az első helyen végzett. A Cristiano KWS becői megfelelő szilárdságúak, nem repednek idő előtt, rendelkezik a fómás megbetegedések elleni védettséget nyújtó RLM7-es génnel, jól tűri a hideget. A Gordon KWS régebbi fajta, 6 éve van a piacon, de teljesítőképessége alapján még mindig állja a versenyt a fiatalabb vetélytársaival. Elsősorban olajtartalmával tűnik ki. A Hybrirock mind nálunk, mind pedig Magyarországon a legelterjedtebb hibridek közé tartozik, eredményei, hozamképessége alapján joggal számít a termelők fokozottabb érdeklődésére.

A vetőmagkínálatból nem hagyható ki a vetésforgóba való besorolásra ajánlott köztes növények választéka sem. Ezek amellett, hogy megszakítják a monokultúrás vetésforgót, aktivizálják a talajéletet, védenek az erózióval szemben, gyökereik révén megkötik a nitrogént és segítenek a tápanyagok talajban való raktározásában. A köztes növények kombinációi különböző céloknak megfelelően állították össze. A KWS Diversity általános felhasználásra például 8 fajta növény vetőmagjának kombinációja, Crucifer free elnevezéssel olyan kombináció is elérhető, amely a repce vetésforgójába illeszthető, és nem tartalmazza más káposztafélék vetőmagjait. Az Ackerfit Wintergreen kombináció jellemző tulajdonsága, hogy olyan növényeket tartalmaz, amelyek a tél folyamán nem fagynak ki. A cég képviselői felhívták a figyelmet egy olyan speciális kombinációra is, amely a mustárt és a facéliát ötvözve a talajlakó kártevők elleni védekezésben alkalmazható.

Kép és szöveg: szilvássy

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda májusi száma

Májusban, a naptár szerinti utolsó tavaszi hónapban a háztáji kertekben és a termelő gazdaságokban is teljes ütemben folyik …