A zöldségpalánták nevelése

A palánták sikeres fejlődése érdekében a fényviszonyokat, a hőmérsékletet, a nedvesség- és tápanyagtartalmat szabályozni kell annak érdekében, hogy erősek, egészségesek és zömökek legyenek. Szellőztetéssel szabályozni tudjuk a levegő áramlását, a hőmérsékletet és a nedvességtartalmat. A szellőztetés intenzitását a palánták fajtája és nagysága alapján határozzuk meg.

Felhős idő esetén és éjjel alacsonyabb szinten kell tartani a hőmérsékletet. Jó megvilágítás esetén a palánták magasabb hőmérsékletet igényelnek. A hőmérsékletnek nem szabad a kritikus érték alá csökkennie.  Ha a palánták megfáznak, ez néhány zöldségfajta esetében korai virágbafordulást okozhat. Az alacsony hőmérsékletek teljesen el is pusztíthatják a melegkedvelő növényeket.

Az öntözést rendszeresen kisebb adagokkal és gyenge vízsugárral végezzük. A víznek lehetőleg a levegő hőmérsékletével megfelelő hőmérsékletűnek kell lennie. A hideg vízre nagyon érzékeny az uborka és a paprika. A palántákat pikírozás után napos idő esetén árnyékolni kell annak érdekében, hogy megakadályozzuk kiszáradásukat, hervadásukat, vagy megégésüket.

Gyengébb fényviszonyok között az őszi és téli hónapokban valamint tavasszal a palántákat reggel 5 órától a teljes napfelkeltéig, illetve 16 órától 22 óráig meg kell világítani. A kellő megvilágításra legjobban a paradicsom-, paprika- és uborkapalánták reagálnak.

Ha a palánták talaja jól el van látva tápanyagokkal, elegendő lehet folyékony levéltrágyával póttrágyázni. Ezt általában enyhén felhős időben végezzük. Estig a levéltrágyázott növényeknek meg kell száradniuk. Ha nedvesek maradnak, könnyen megtámadják őket a különböző gomba- és baktériumos betegségek.

A betegségekkel és károkozókkal szembeni védekezésnek megelőzőnek kell lennie.  A vetés előtt nagyon fontos a vetőmag csávázása és az eszközök, valamint a terület fertőtlenítése. A leggyakoribb betegség a palántanevelés során a palántadőlés. Az ellene való védekezés érdekében csökkentjük az öntözést, intenzíven szellőztetünk, és a palántákat erre a célra engedélyezett készítményekkel kezeljük.

Nem megfelelő minőségű palántát gyakran nevelnek a termesztők az ablakpárkányokon, amelyek alatt fűtőtest (radiátor) található. Nem kellő megvilágítás esetén a palánták megnyúlnak. A megfelelően nevelt palántának, amely hajtatásra használható, erős és rugalmas szárral, sűrű levélzettel és jól fejlett gyökerekkel kell rendelkeznie.

(JoGazdaArch)

About jogazda.com

Cikkajánló

Folyékony szerves trágya

PR CIKK Mindenki tudja, hogy a szerves trágyák sokkal többet érnek, mint a szilárd műtrágyák. …