A zöldségfélék tárolása

[dropcaps]A kertünkben megtermett zöldségféléket nemcsak közvetlenül, hanem megfelelő tárolással  a szedés utáni későbbi időpontokban is fogyaszthatjuk. Összeállításunkban ehhez foglaltunk össze információkat.[/dropcaps]

Bimbóskel. Enyhébb teleken egész télen át frissen szedhető az ágyásokból, sőt az első fagyok után jobb ízű. Csak kemény fagyok beköszöntésekor érdemes gyökerestül kiásni és a pincében újból elültetni vagy fejjel lefelé felakasztani – ez esetben 3-4 hétig tárolható.

Cékla. Fagy hatására íze a burgonyáéhoz hasonlóan kellemetlenül édeskéssé változik, ezért az első fagyok előtt fel kell szedni. Pincében, enyhén nedves homok között 3-4 hónapig, 0 – +1°C-os hűtőben 6 hónapig is eltartható. Ezt megelőzően lombját 3 cm-rel a gyökér töve felett le kell vágni.

Csicsóka. Hidegtűrő, de a havas vagy fagyos időszak beköszöntével pincében, enyhén nedves homokban célszerű tárolni.

Fehér- és vöröskáposzta. A hűtőtároló után legkedvezőbben 3-4 borítólevéllel, földvermekben, laza halmokban elhelyezve tárolhatók. Fontos a megfelelő szellőzés, amely felszárítja a felületükre tapadt nedvességet, és leszárítja a külső leveleket, amelyek megfelelő védőréteget alkotnak. Pincében tárolva legmegfelelőbb gyökerével együtt fejjel lefelé felaggatni.

Karalábé. Legjobban tárolható részben visszavágott levelekkel, enyhén nedves homokban. Pince-hőmérsékleten 6-8 hétig, +0,5-1°C hőmérséklet között 4-5 hónapig is eltartható.

Kínai kel.  A fagyot –5°C-ig jól tűri. Szalmával betakarva ennél is tovább tartható a szabadföldön. A pincében fejjel lefelé felakasztva, vagy gyökerestül ajánlott nedves homokba temetni, ill. gyökér és torzsa nélkül, fóliába csomagolva ládákban vagy állványokon is tárolható.

Petrezselyemgyökér, sárgarépa. 0 – +1°C-on szakszerűen tárolva 6 hónap múlva is 93-97%-ban egészséges répát találtak. Fontos, hogy betároláskor a répa teljesen száraz legyen, és ne legyen közötte ütődött vagy rovarrágott. Ha a petrezselyemgyökeret egyesével, kétharmad magasságig cserépbe ültetik, friss zöldjük télen is szedhető.

Torma. Számára is legkedvezőbb a hűtőtárolás, így akár egy évig is eltartható. Október vége, november eleje előtt nem célszerű felszedni, mert akkor csípősségéből sokat veszíthet. Homokba helyezve vagy fóliába csomagolva is jól eltartható.

Tök. +10°C alatti hidegre érzékeny, ugyanakkor vastag héja miatt nem igényli a magas páratartalmat sem. 10°C felett, 60-70%-os páratartalmú térben 3 hónapig tárolható. Célszerű hálóban, vagy ritka szövésű textíliában felaggatva tárolni, mivel így a romlást gyorsító nyomódás, zúzódás megelőzhető.

Vöröshagyma, fokhagyma. Olyan szellős helyiségben tároljuk, ahol a levegő páratartalma nem haladja meg a 75%-ot. Ezért mindig a talajszint felett, ne pedig pincében, vermekben tartsuk. Célszerű betárolás előtt a napon előszárítani, mert a külső, beszáradt burkolat nagyon jó védelmet biztosít a nedvességleadással szemben. Megfelelő a tárolóhelyiség nedvességtartalma, ha a hagymafejek mozgatása közben zörgő hangot hallunk. Ilyen feltételek mellett legalább 5 hónapig, 0°C-os, 65-75%-os páratartalmú hűtőtárolóban még a fokhagyma is legalább 7 hónapig eltartható.

Zeller. A fagyot rosszul tűri, jellegzetes fagykár a gumók belsejében fellépő barna lyukacsosodás. Tisztítatlan állapotban célszerű betárolni, mert a tisztítás során megsérülhet, és ez penészfertőzés forrása lehet. Más zöldségekkel együtt tárolva szagát könnyen átveszik. Pincében, veremben 3-5 hónapig, +1°C-os hűtőben akár 7 hónapig is eltartható.

About jogazda.com

Cikkajánló

Talajjavításnak indult, de aztán felülmúlta a várakozásainkat

PR CIKK Mennyi kén kell a növényeknek? Sokéves munkám után – most azt kell mondjam …