A zöldségfélék károsítóinak előfordulása 2015-ben

Az elmúlt vegetációs időszak rendkívül forró és száraz időjárása nem kedvezett a gombabetegségek terjedésének és a vegyszeres védekezést sok esetben teljesen ki lehetett hagyni. A nagy szárazság miatt a zöldségféléket rendszeresen öntözni kellett.

Paprika

A hosszan tartó nyári szárazság hatására erős mértékben jelentkezett a termés szárazfoltossága (suchá škvrnitosť plodov – 1. kép), amely a nem kielégítő öntözéssel és az ezzel párosuló kalciumhiánnyal függ össze. Előfordulása a kiadós és rendszeres öntözéssel kiküszöbölhető.

Az elmúlt vegetációs időszakban a paprikán az atkák okozták a legnagyobb károkat. A hajtató berendezésekben uralkodó száraz és meleg környezet a közönséges takácsatkának (roztočec chmeľový) kedvezett. Jelenlétére az idősebb leveleken található apró ezüstös foltok utalnak. Később a foltok összefolynak, a levelek elsárgulnak és végül lehullanak a növényekről. A paprikaatka (roztočík paprikový) viszont a növények hajtásvégein szívogat, ezért a tünetek is a legfiatalabb leveleken és a tenyészcsúcsokon jelentkeznek. A levelek deformálódnak és később lehullanak. A legfeltűnőbb tünetek a fiatal termésen találhatók barna parásodás formájában (2. kép).

Mindkét atkafaj ellen rögtön az első tünetek észlelése után harcolunk. Nemcsak vegyszereket (Omite, Vertimec), de hasznos szervezeteket (pl. ragadozó atkákat) is bevethetünk ellenük.

Paradicsom

A szabadföldi és hajtatott paradicsomon egyaránt jelentkezett az élettani eredetű terméscsúcsfoltosság (hniloba špičiek plodov rajčiakov – 3. kép). A paprikához hasonlóan ennek a rendellenességnek is fő oka az átmeneti vízhiány, de nagy jelentősége van a fajtaérzékenységnek és a mész felvehetőségének is. Ezért a paradicsom terméscsúcsfoltossága és a paprika szárazfoltossága ellen a rendszeres és kiadós öntözés melett mésztartalmú lombtrágyával (pl. Florasin Calcium, Wuxal Sus Kalcium) is harcolhatunk. A terméskötés után a növényeket két-három alkalommal 10-napos időközökben permetezzük.

A paradicsom legveszélyesebb gombabetegsége – a fitoftóra (paradicsomvész) – az elmúlt vegetációs időszakban nem károsította az ültetvényeket. Az augusztusi kiadós esők után a paradicsom termése felrepedezett és rothadásnak indult.

A nyári hónapokban rendszeresen előforduló hirtelen felmelegesés a paradicsom termésén napperzselést okozott (4. kép).Uborka

A szabadföldi uborkán az uborkaperonoszpóra (pleseň uhorková) első tünetei csak a kiadós augusztusi esők után jelentkeztek, ezért az idei termés a kevésbé intenzív növényvédelem ellenére is átlagon felüli volt.

Az üvegházi ültetvényeket az idén is a lisztharmat (múčnatka uhoriek) és a takácsatkák (roztočce – 5. kép) egyaránt megtámadták, és sok helyen a növények idő előtti pusztulását okozták.

Hagymafélék

A száraz időjárás a vöröshagymán előforduló hagymaperonoszpórának (pleseň cibuľová) nem kedvezett. A fokhagymát viszont a ritkábban megjelenő hagymarozsda (hrdza cesnaková – 6. kép) fertőzte. A megbetegedés erősebb mértékű megjelenésével általában a nitrogénnel túltáplált és esőztető öntözésben részesített növényeken találkoztunk, ezért kiegyensúlyozott tápanyagellátással és óvatos öntözéssel mérsékelhetjük a fertőzés mértékét.

A póréhagymafej-aknázólégy (mínerka pórová) tavaszi nemzedékének rajzáskezdete az előző évekhez viszonyítva késett, és a kártétele is gyengébb volt. A második nemzedék rajzó legyei is csak szeptember elején jelentek meg.

Káposztafélék

Az idén már májusban jelentkezett a káposztaféléken a közönséges liszteske (molica lastovičníková – 7. kép) és a száraz és meleg időjárás a levélbolhák (skočky – 8. kép) elszaporodásának is kedvezett.Nyár végén helyenként a káposztalepke (mlynárik kapustový – 9. kép) hernyói okoztak tarrágást. Kártételük könnyen megelőzhető, mert a kártevő fehér lepkéi hetekig röpködnek az káposztafélék körül. Ilyenkor háromnaponként ellenőrizni kell az idősebb levelek alsó felét, amelyeken nagyobb csoportokban hosszúkás sárga tojásokat vagy fiatal hernyókat találunk. Kisebb ültetvényben azonnal megsemmisítjük őket, nagyobb területen viszont permetezni kell. A Bacillus thuriengiensis nevű baktériumokon alapuló Biobitot részesítjük előnyben.

Sárgarépa, Burgonya

A sárgarépa gyökereit és a burgonya gumóit az idén is több helyen károsították a drótférgek (drôtovce – 10. kép). Fejlődésük három vagy négy évig tart, és az év folyamán tavasszal és nyár végén okozzák a legnagyobb károkat. A kártevő ellen eddig granulált rovarölő szereket alkalmaztunk. Betiltásuk után a veszélyeztetett növények korábbi felszedésével tudjuk csak mérsékelni a drótférgek kártételét.

A száraz időjárás nem kedvezett a fitoftóra (burgonyavész) megjelenésének és terjedésének. Gyengébb fertőzést csak a kiadósan öntözott ültetvényekben észleltek a termesztők.

Matlák György
Error: the communication with Picasa Web Albums didn’t go as expected. Here’s what Picasa Web Albums said:

Error 404 (Not Found)!!1

404. That’s an error.

The requested URL /data/feed/api/user/timea.szilvassy/album/AZoldsegfelekKarositoinakElofordulasa2015Ben?kind=photo was not found on this server. That’s all we know.

A szerző felvételei

About Matlák György

Cikkajánló

Folyékony szerves trágya

PR CIKK Mindenki tudja, hogy a szerves trágyák sokkal többet érnek, mint a szilárd műtrágyák. …