A zöldségeskertben

– Télen a zöldségféléket megfelelően elraktározva védjük az időjárás viszontagságaival szemben. A hideg azonban nemcsak károsítja a növényeket, azok termését, hanem némely esetben hozzásegít a megfelelő íz kialakulásához is. A sárgarépa például akkor a legízletesebb, ha már megért egy hűvös időszakot, ekkorra lesz kellemesen édeskés ízű. A kései káposztaféléket tövestül szedjük fel, és a pincében fejjel lefelé kössük spárgára. Így nem fülled be, és sokáig friss marad. Kisebb lehűléstől egyébként a káposzta nem károsodik. Sőt a kelkáposzta és a kelbimbó a gyenge fagy hatására lesz igazán édes és jóízű. A csicsóka az erős fagyokat szintén károsodás nélkül tűri.

– A tél alatt is működtetett termesztő berendezésekben általában ilyenkor cserélik az állományokat. Előtte azonban a letermett növényi maradványokat takarítsuk össze, és mindenképpen semmisítsük meg, égessük el,vagy ássuk be a talajba, illetve komposztáljuk, így jelentősen csökkenthetjük az áttelelő károkozók számát.

– Ugyanez érvényes a fák leveleire is. A kertben használjunk ki minden olyan lehetőséget, amellyel megvédhetjük növényeinket a károsítóktól. Tájékozódjunk az új mechanikus vagy egyéb környezetkímélő eljárásokról, telepítsünk a kertbe különböző biológiai növényvédelmi eszközöket, állományokat.

– Megkezdhetjük a hajtatásra szánt fóliasátorba a palánták nevelését. A palántaneveléskor ügyelni kell arra, hogy a hőmérsékleti határokat ne lépjük túl, mert például a fényhiány és a viszonylag magas hőmérséklet a palánták megnyúlását okozza. A megnyúlt palántákat viszont már sokkal nehezebb megvédeni a palántadőléstől vagy más betegségektől. A megnyúlás kritikus időszaka a szikleveles állapot, ekkor a palántának alacsonyabb a hőmérsékleti igénye, ugyanakkor több fényt igényel. A palántanevelő házakban ezért ügyelni kell a fényviszonyok betartására, a borító üveg- és fóliafelületek tisztán tartására. A fejes saláta hőmérsékleti igénye tűzdeléskor nappal 12-16 oC, éjjel 6-10 oC. A karalábépalántákat napközben 12-16, éjjel 10-14 oC közötti hőmérsékleten tartjuk.

– A növényvédő szereket fagymentes száraz helyen tároljuk, de ne tegyük őket abba a helyiségbe, ahol zöldséget, vagy gyümölcsöt tárolunk, mert átveszik kellemetlen szagukat. Készítsük el azon növényvédő szerek jegyzékét, amelyekre a jövő esztendőben is szükségünk lesz, s töltsük fel a készleteinket. Folyamatosan ellenőrizzük a zöldségfélék tárolóhelyiségeit, a beteg, fertőzött zöldséget válasszuk ki, és semmisítsük meg. (szl)

About jogazda.com

Cikkajánló

Folyékony szerves trágya

PR CIKK Mindenki tudja, hogy a szerves trágyák sokkal többet érnek, mint a szilárd műtrágyák. …