A zöldborsó és változatai

A zöldborsó az egyik legkorábban vethető zöldségnövényünk. Mivel hidegtűrő, a magjai már 2-3 oC-on csírázásnak indulnak (hőoptimuma 16-19 ° C),  ezért amint a talaj állapota engedi (február végén, március elején),  már megkezdhetjük a vetését. A termesztett zöldborsófajtáknak három változatát ismerjük: a rövid tenyészidejű kifejtőborsókat, a hosszabb tenyészidejű velőborsókat és az ehető hüvelyű cukorborsókat. Annak érdekében, hogy a tenyészidő alatt mindig friss termést tudjunk szedni, célszerű több, különböző tenyészidejű fajtát vetni, de figyelembe kell venni, hogy a nagy meleget a zöldborsó nem bírja, alacsonyabbra fejlődik, kevesebb hüvelyt nevel, és a későbbi melegben a termés gyorsan elöregedik.

A zöldborsó fajták a világos, napos termőhelyeket kedvelik, a mélyrétegű, jó tápanyagellátottságú, meszes, vályogtalajokon fejlődnek a legjobban, de nem válogatnak a talaj típusai között. A hüvelyesekre jellemző tulajdonsága alapján a gyökereken élő baktériumok segítségével képes a levegőben levő nitrogén hasznosítására is, ennek ellenére meghálálja a megfelelő tápanyagellátást.

A zöldborsó jól tolerálja a szárazságot, de ahhoz, hogy a magok jól csírázzanak és bőséges hozamra számíthassunk, mindenképpen öntöznünk kell. A csírázási folyamat már 2-3 °C-on megindul, így a szabadföldi vetést már február végén el lehet kezdeni. Szakaszos vetéssel folyamatos szedést biztosíthatunk, de ehhez eltérő tenyészidejű borsófajtákat kell összeválogatnunk. Érdemes kéthetes időközökkel, szakaszos vetéssel kiterjeszteni a termesztési időszakot. Borsót nyáron, még júliusban is vethetünk, azonban figyelembe kell venni, hogy a nyári borsó alacsonyabb lesz, és kevesebb hüvelyt köt.

A zöldborsót sorokba, 12-25 centiméteres sortávolságra vetik. A sorok távolságát a borsófajta magassága alapján kell meghatározni. Ha alacsonyabb növésű borsót választottunk akkor kisebb, ha magasabb növésűt, akkor nagyobb távolságot alakítsunk ki a sorok között. A magokat körülbelül 3-6 cm mélyre vessük el.  A borsó talaját folyamatosan porhanyósan kell tartani és a gyomokat írtani. Száraz időszakokban ne feledkezzünk meg az öntözésről sem. (sz)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …