A termést és a jövedelmet is biztosítják

[dropcaps]Az AIAG, a mezőgazdasági biztosításokra szakosodott biztosítók nemzetközi szervezetének  (Association Internationale des Assureurs de la Production Agricole) kétévenként megrendezésre kerülő világkongresszusát idén az amerikai Cansas Cityben tartották. [/dropcaps] Az AIAG 1951-ben alakult, székhelye  Zürichben található. Több mint 100 tagszervezete van. Az AIAG célja, hogy a mezőgazdasági biztosítók együttműködésével  a 23 milliárd dolláros mezőgazdasági biztosítási piacon a hatékonyan terjessze a haladó és legmodernebb módszereket az egyes tagszervezetekben. A szakmai tanácskozáson a világ több mint 30 országából csaknem 300 küldött vett részt, köztük volt Bán Dalibor az osztrák mezőgazdasági biztosító társaság (Österreichische Hagelversicherung) szlovákiai kirendeltségének (Agra poistovna) vezetője is, akit a konferencián szerzett tapasztalatairól kérdeztük.

Sz: A világ mezőgazdaságának fejlődése és az ágazatban érvényesülő piaci viszonyok ismeretében nyilvánvaló, hogy a termelők és a termelés stabilitása, ezzel összefüggésben pedig a folyamatos élelmiszerellátás biztonsága érdekében egyre fontosabb szerepe van a mezőgazdasági biztosítások különböző formáinak.  Hogyan vélekednek erről a tengeren túli országokban, például az USA-ban, ahol kimondottan erős mezőgazdasággal rendelkeznek?

B: A mezőgazdasági biztosítások jelentőségét és fontosságát mi sem bizonyítja jobban, hogy szövetségünk szakmai konferenciáján vendégként részt vett Tom Vilsack amerikai mezőgazdasági miniszter, aki az amerikai biztosítási rendszer elemeit ismertetve elmondta, hogy az ottani gazdák termelési biztonságának érdekében az eredeti termésbiztosítást olyan komplex biztosítással egészítették ki, amely nemcsak a közvetlen terméskieséseket, hanem az ebből következő jövedelmi és árbevételi viszonyokat is kezeli. Hangsúlyozta, hogy a kormányzat tudatában van annak, hogy az amerikai farmerek az ország gazdaságának a gerincét képezik, az ő munkájuk eredményeként látják el a lakosságot elegendő és jó minőségű élelmiszerrel, ezért a munkájukat az összes lehetséges formában támogatják. Ebbe a támogatásba beletartozik a mezőgazdasági biztosítási díjak központi támogatása is. Így például a termelőknek a biztosítási díjak összegének csak egyharmadát, pontosabban 35 százalékát kell kifizetniük, a többi helyettük a rendszerszintű támogatásokból fedezik.

Sz: A mezőgazdasági termelők Amerikában is piaci alapon működnek, mivel indokolják ezt a magas szintű támogatást?

B: A döntéseket nem megérzésekre, hanem pontos és részletesen kielemzett adatokra alapozva hozzák meg.  Többek között az elmúlt évek aszályos időszakainak hatásait az amerikai gabonatermesztőkre vonatkoztatva azt látják, hogy ez a jelenség folyamatosan ismétlődik és egyre nagyobb területekre vonatkozik. Ennek ismeretében keresték a választ ara, hogy a klímaváltozás hatásainak következtében hogyan lesznek képesek az amerikai farmerek a hatékony és gazdaságosan fenntartható termelésre. A választ olyan védőháló kialakításával adták meg, amely a termés és a bevételek biztosításával együtt kínál stabilitást a gazdálkodók számára.

Sz: A klímaváltozás kedvezőtlen következményeit már nálunk is „élvezzük”, és az itteni gazdálkodók számára is megoldást kell kínálni.

B: Ezt az öreg kontinensen is tudatosítják. Kurt Weinberger  az AIAG leköszönő elnöke, aki anyavállalatunk, az Österreichische Hagelversicherung  elnöke is egyben, és konferencián négy év után a francia Arnaud de Beaucaronnak adta át a nemzetközi szervezet elnöki tisztségét, felszólalásában szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy a klímaváltozás nem állítható meg az egyes országok határainál. Globális jelenség, amelyre globális válaszokat kell adni. Az alkalmazható módszereket a magán- és a közszféra közötti partnerség erősítésében és minél hatékonyabb kihasználásában kell keresni. A komplex termésbiztosítások rendszere nálunk is megoldást jelenthet erre a problémára, így a termelés jobban tervezhetővé és kiszámíthatóvá válik.

Kép: Dalibor Bán

 

 

 

 

 

 

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Folyékony szerves trágya

PR CIKK Mindenki tudja, hogy a szerves trágyák sokkal többet érnek, mint a szilárd műtrágyák. …