A tél alá vetés

Bár a háztáji kertekben nem mindenki alkalmazza, de a gyakorló kertészek ismerik és tudják, hogy még november végén is vannak olyan zöldségfélék, amelyeknek a magjait ilyenkor is elvethetjük, elültethetjük. Ezt a késő őszi vetést hívják tél alá vetésnek, amelynek bár vannak kockázatai, de lényegében azt eredményezi, hogy már kora tavasszal, még mielőtt a talajra rámehetnénk, megkezdődik ezeknek a fejlődése, s így jóval korábban juthatunk saját zöldséghez.

A tél alá vetés azonban nem tévesztendő össze az őszi vetéssel, ez esetben ugyanis korábban, még az őszi szezon közepén vetik el a magokat. Pl. a saláta, a spenót és a sóska vethető ilyenkor: ezek a növények még a tél beállta előtt kikelnek és megerősödnek, így vészelik át a zord téli időszakot.

A tél alá vetéssel kapcsolatban  nem a fagyok miatt kell leginkább aggódni, hanem a téli felmelegedések miatt, amik sokkal jobban károsíthatják az elvetett magokat. A melegtől ugyanis hamarabb kicsírázhatnak, fejlődésnek indulnak, majd a visszatérő fagyok teljesen elpusztíthatják a növényeiket. Háztáji kertekben azonban mindenképpen érdemes megpróbálni ezt a kései vetési módszert.

A tél alá vetés ideális időpontja, amikor már elég hideg van ahhoz, hogy a magok a talajban ne induljanak csírázásnak, de a talaj azonban még nem fagyos. A módszer előnye, hogy a november végén elvetett magok tavasszal már akkor fejlődésnek indulnak, amikor egyébként a talaj állaga és hőmérséklete miatt nem lehetne vetni, vagyis a zöldségek jóval hamarabb beérnek majd.

Tél alá vetésre leginkább a rövid tenyészidejű, korai zöldségek magjai ajánlottak. A korai zöldborsó magjait elvethetjük ilyenkor, de ajánlott legalább nyolc centiméter mélyre ültetnünk a magokat. A vöröshagymát is érdemes ilyenkor elvetni, s tél alá vetésre alkalmas még a sárgarépa, a petrezselyem, a fokhagyma, a saláta, a lóbab, a metélőhagyma, a torma és a sóska is.

A módszer további előnye, hogy megelőzhetjük vele a kártevőket, a növények ugyanis hamarabb fejlődésnek indulnak, mint ahogyan a kártevők megjelennének. Így tavasszal kevesebb növényvédelmi teendőnk lesz ezekben az állományokban. kora tavasszal pedig már szedhető. (sz)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …