A tél alá vetés

A tél alá vetés alapjában véve azt jelenti, hogy közvetlenül a téli hideg időszak beköszönte előtt vetjük el a még nem fagyos földbe egyes áttelelésre alkalmas zöldségfélék vetőmagjait. Habár ez a módszer kockázatos is lehet, mégis nagyon sok előnye van. A kockázat abban áll, hogy noha sokan azt gondolják, ilyenkor a hideg idő miatt kell a leginkább aggódni, inkább a téli felmelegedés okozza a gondot, mivel ilyenkor sokkal jobban károsodhatnak az elvetett magok. Az esetleges felmelegedéstől ugyanis idő előtt kicsírázhatnak, és a visszatérő fagyok teljesen elpusztíthatják fejlődésnek indult növényeinket. Háztáji kertekben ezért kisebb mennyiséggel ajánlott megpróbálni ezt a kései vetési módszert, de ha sikerül, akkor már kora tavasszal betakarításra alkalmas zöldségünk lehet.

A tél alá vetés azonban nem tévesztendő össze az őszi vetéssel, ez esetben ugyanis korábban, még az őszi szezon közepén vetjük el a magokat. A saláta, a spenót és a sóska vethető ilyenkor: a növény még a tél beállta előtt kikel és megerősödik, így vészeli át a zord időszakot, kora tavasszal pedig már szedhető. Szintén ilyenkor duggatható a téli fokhagyma, illetve szaporítható a téli sarjadékhagyma is.

A tél alá vetés ideális időpontja akkor van, amikor már elég hideg van ahhoz, hogy a magok ne induljanak csírázásnak, a talaj azonban még nem fagyos. A módszer egyik nagy előnye, hogy a novemberben elvetett magok tavasszal már akkor fejlődésnek indulnak, amikor egyébként a talaj állaga és hőmérséklete miatt nem lehetne vetni, vagyis a zöldségek jóval hamarabb beérnek majd.

Tél alá vetésre leginkább a rövid tenyészidejű, korai zöldségek magjai ajánlottak. A korai zöldborsó magjait elvethetjük ilyenkor is, érdemes azonban legalább nyolc centiméter mélyre ásnunk a magokat. Már ilyenkor érdemes támrendszert készítenünk a borsónak, így a hozam is növelhető. A vöröshagymát is érdemes ilyenkor elvetnünk 5-10 centiméteres közökkel, de tél alá vetésre alkalmas még a sárgarépa, a petrezselyem, fokhagyma, a saláta, a lóbab, a metélőhagyma, a torma és a sóska is.  (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …