A tavaszi permetfajták

Szőlőinkben és gyümölcsöseinkben a kora tavaszi időszakban a legelső kémiai beavatkozás a lemosó permetezés. Lényege, hogy a törzs, az ágak és a vesszők felületén, valamint a kéregrepedésekben telelő kártevőkre és kórokozókra permetlevet juttatunk, és így csökkentjük az ültetvények kora tavaszi fertőzöttségét, mérsékeljük a kártételi veszélyt. A lemosó permetezésnek van egy ún. általános „fertőtlenítő” szerepe, amellyel jó alapokat teremthetünk az adott évi növényvédelemhez.

A lemosó permetezés teljes nyugalmi állapotban, illetve kisleveles állapotig végezhető el. Célszerű a metszést követően végrehajtani, mert ekkor egyúttal a sebeket is lezárjuk és fertőtlenítjük ez által. A permetezést mindenképpen szélcsendes és fagymentes időben végezzük. Fontos, hogy tényleg lemosásszerűen nagy lémennyi-séggel permetezzünk, hogy a permetlé mindenhol befedje a növények felületét, és lehetőleg bejusson a kéregrepedésekbe is. A permetezés hatékonyságát növelhetjük, ha előtte a törzset és az idősebb ágakat megtisztítjuk az elhalt kéregmaradványoktól.

Lényegesen szélesebb körben alkalmazott és az előbbinél kevésbé veszélyesek a réz – rézszulfát, rézoxiklorid, rézhidroxid – hatóanyagú készítmények. Közös jellemzőjük, hogy a lisztharmat és a szürkepenész kivételével gyakorlatilag minden gombás és baktériumos betegség ellen hatásosak. Alkalmazásuk a gombás és baktériumos eredetű ágelhalások, vesszőbetegségek és a lombozatot megtámadó betegségek – pl.: tűzelhalás, csonthéjasok ágelhalása, őszibarack levélfodrosodás, málna vesszőbetegségei, szőlő kordonkar elhalását okozó kórokozók – megelőzésére, gyérítésére, ill. mérséklésére ajánlott több kultúrában is.

Elsősorban az állati kártevők ellen hatásosak az ún. olajos készítmények. Ezek hatóanyaga lehet paraffinolaj, vazelinolaj vagy orsóolaj. Ölő hatásukat úgy fejtik ki, hogy vékony bevonatot képezve a kártevő valamely fejlődési alakján megakadályozzák annak légzését. Hatásosak a pajzstetvek, levéltetvek, takácsatkák, körte levélbolha ellen.

A lemosó szerek negyedik csoportját képezik a poliszulfidkén – kalcium- és bárium-poliszulfid – hatóanyagúak. Ezek a készítmények a különböző gyümölcskultúrákban és szőlőben pajzstetvek, levéltetvek, atkák, körte levélbolha, különböző vessző-, kar- és törzsbetegségek, lisztharmat, varasodás, monília és levélfodrosodás ellen használatosak.

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Talajjavításnak indult, de aztán felülmúlta a várakozásainkat

PR CIKK Mennyi kén kell a növényeknek? Sokéves munkám után – most azt kell mondjam …