A tavaszi hagymások után jöhet a díszhagyma

A díszhagymák a hagyma (Allium) nemzetségbe tartoznak, olyan hagymafajok, melyeket nem haszonnövényként ültetünk, hanem dísznövényként nevelünk a kertben. Számos díszhagymafaj létezik, ezek mérete és színe rendkívüli változatos. A kertészetekben alacsony, törpe méretűtől a másfél méter magasra növő fajokig bármilyet vásárolhatunk.

Látványos virágaik jellemzően a tavasz második és a nyár első felében nyílnak, épp abban az időszakban díszítik a kertet, amikor a tavaszi hagymás virágok, már elnyíltak. Ha azt szeretnénk, hogy ebben az átmeneti időszakban is legyen nyíló virág a kertünkben, a díszhagyma remek választás lehet.

A napos, világos helyet kedveli

A díszhagymák gondozása egyszerű, nem túl igényes növények. A legtöbb díszhagymafaj a napos, világos fekvést és a jó vízáteresztő képességű talajt kedveli. Rendszeres, mérsékelt öntözésre van szükségük, de a túlöntözésre érzékenyek. Miután elvirágoztak, a virágaikat célszerű eltávolítani, a leveleket azonban hagyni kell leszáradni.

A díszhagymák ültetési ideje szeptember és október. A díszhagymafajok hagymája eltérő méretű, az ültetési mélység sem egységes. A legegyszerűbb módszer a megfelelő ültetési mélység megállapítására az, ha a hagyma méretét megszorozzuk hárommal. Ez azt jelenti, hogy ha 3 cm átmérőjű a hagyma, akkor 9 cm mély ültetőgödörre van szükség.

Ősszel nem kell felszedni

A tőtávolság is eltérő, attól függően, milyen magasra nő meg a kifejlett növény. A kis termetű fajoknak nem kell túl nagy távolság, elég lehet 5 cm is, ám a nagyobb virágú, magas fajoknál célszerű 25 cm-es tőtávolságot tartani. A díszhagymák hagymáit ősszel nem szükséges felszedni, évekig a végleges helyükön maradhatnak. Elég csak kb. ötévente felszedni, és hűvös, sötét helyen pihentetni őket.

Az óriás díszhagyma (Allium giganteum) a Himalájából származó, nagy, akár a másfél méteres magasságot is elérő, évelő, hagymás növény. Más, kisebb méretű virágokkal és önmagában ültetve is szép látványt nyújt.

A nyár első felében pompáznak

Hosszú szár végén nyíló, gömb alakú, hatalmas lila virága van, amely a nyár első felében pompázik. Mivel virágzás után a zöld részek visszahúzódnak a hagymába, célszerű más virágokkal pótolni a helyén keletkező űrt.

Gondozása egyszerű, könnyen nevelhető növényről van szó. Mivel fényigényes, semmiképp se ültessük árnyékos helyre. Leginkább a napos, világos helyeket kedveli. A talaj szempontjából nem igényes, homokos és kötött talajokban is szépen fejlődik, a tápanyagban gazdag talajokat kimondottan szereti.

Ha szaporítani szeretnénk, megtehetjük magról is, de ilyenkor 4-5 évet várni kell az első virágzásra. Célszerűbb hagymával szaporítani.

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda májusi száma

Májusban, a naptár szerinti utolsó tavaszi hónapban a háztáji kertekben és a termelő gazdaságokban is teljes ütemben folyik …