A talaj művelése fordítással

A talajkímélő eljárások térhódítása ellenére a talajfordítás máig az egyik legfontosabb talajművelő eljárás. E műveletek közé tartozik az ásás, a szántás és az ún. rigolírozás. A talaj fordítását évenként legalább egyszer ajánlott elvégezni. Általa juttatjuk a talajba az előző növények tarlómaradványait, a szerves és a műtrágyát. E művelettel hozzuk a felső szintbe a lemosódó kolloidokat és tápanyagokat, vagyis felcseréljük a művelt rész alsó és felső rétegét.

Az ásás lassú, nehéz, de nagyon jó minőséget biztosító talajfordító eljárás. A kiskertekben szinte mindenütt alkalmazható. Az ásás előtt a területet mindig meg kell tisztítani, hogy a kultúr- és gyomnövények szára, szármaradványa a munkát ne akadályozza. Mivel ásásra a kissé nedves talaj a legalkalmasabb, szárazság esetén célszerű annak beöntözése. Nagyobb felület esetén a területet minden esetben osszuk fogásokra. A fogások 1-2 óra alatt felásható méretűek. Alkalmazásuk könnyíti, gyorsítja a munkát, mivel megszünteti a munkavégzés egyhangúságát.

Az első művelet mindig az osztóbarázda készítése. Ennek lényege, hogy az első ásónyom talaját magunk mögött szétterítjük. A megfelelő osztóbarázda könnyíti a munkát, segít a tökéletes fordításban és az egyenletes mélység biztosításában.

A következő talajszelet már a barázdába kerül úgy, hogy az ásó lapjával megemelve, 180 fokos szögben megfordítva a tarlós része jut a barázda fenekére. Ezután csak arra kell vigyázni, hogy a szeletek az előzőeknek megfelelő magasságban jussanak a már megfordított talajra.

Ásás közben a mélység az ásó behatolási szögével szabályozható. Minél meredekebben nyomjuk az ásót a talajba, annál mélyebb lesz az ásás. A ferde szögben lenyomott ásó mindig sekélyebb szeletet vág. Az utóbbi esetben a munkát végzőnek mindig mélyebbre kell hajolnia. Ebből következik, hogy 20–30 cm mély ásás könnyebben végezhető, mivel meghajlást, görnyedést alig kíván.

A munka persze könnyíthető a barázdaszelet vastagságának változtatásával is. Nehezebb talajon és mélyebb ásás esetén csak 2-4 cm-es szeletet vágjunk le egyszerre. Könnyebb, jó szerkezetű talajon és sekélyebb művelés esetén a barázdaszelet vastagsága a 10 cm-t is elérheti.

About jogazda.com

Cikkajánló

Talajjavításnak indult, de aztán felülmúlta a várakozásainkat

PR CIKK Mennyi kén kell a növényeknek? Sokéves munkám után – most azt kell mondjam …