A takarmánysó adagolása növelheti a tojásnagyságot

[dropcaps]A tojástermelő gazdák már régóta tudják, hogy a piacokon a vevők a minél nagyobb tojásokat kedvelik, akár étkezési célra, akár keltetni vásárolják. Szakemberek megfigyelései szerint a tojástermelést megkezdő jércék eleinte apró tojásokat tojnak, méghozzá minél fiatalabb korban kezdik el a tojásrakást, annál több lesz a nehezen értékesíthető apró jércetojás. A másodéves tojók tojásai nagyobbak. Kisebbek a tojóév végén, valamint a nagy melegben tojt tojások.[/dropcaps]

A takarmány energiatartalma is hatással van a tojás nagyságára. Megfigyelték azt is, hogy ha az előző napokhoz képest kissé megemelték pl. a kukoricaadagot, vagy ha zsírt kevertek a lágy eleségbe, általában megnőttek a tojások. Tojásnagyság szempontjából nagyon fontos a megfelelő jó minőségű ivóvízellátás. Ha a tyúkok nem jutnak állandóan elég jó minőségű és megfelelő hőmérsékletű ivóvízhez, ekkor is aprók lesznek a tojások.

A tojásnagyság növelésére érdekes megoldást ajánl egy régi kisállattartó, aki a kiegészítő takarmányozást tartja a legfontosabbnak. Javaslata azon alapszik, hogy a sós takarmányadag után a tojók többet isznak, ami kedvezően befolyásolja a tojásnagyságot. Az utóbbi években gondosan ügyel arra, hogy a tyúkok megkapják a szükséges konyhasómennyiséget, sőt inkább valamivel többet a szükségesnél. Ismert, hogy a nevelőpép sótartalma 0,3% volt, míg az intenzív tojótápoké 0,4%. Hozzáférhető adatok szerint a tojótyúkok só-, pontosabban nátriumklorid-szükségletét takarmánymázsánként 37 dekagramm só fedezi. A különböző állatoknak általában 0,3-0,5 százalék sóra van szüksége. Arra azonban ügyeljünk, nehogy jóval nagyobb adag sót etessünk a szükségesnél Ez ugyanis már mérgező lehet. Az is fontos, hogy egyenletesen keverjük el a takarmányban.

Tapasztalatok szerint egyszerűbb lenne vízben adagolni a sót, de oldatban mérgezőbb, mint száraz takarmánykeverékben. Pl. oldatban már 0,4-1 százalék konyhasó elhullást okozhat.

Fontos, hogy állataink a jó minőségű, megfelelő hőmérsékletű ivóvízhez könnyen hozzájuthassanak, és abból elegendőt ihassanak. A sós takarmányt etetve különös gonddal figyeljük a tojótyúkok viselkedését. Aki pedig sós vizet itat, gondoskodjon az állatok itatójában tiszta só nélküli vízről is. (ll)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Talajjavításnak indult, de aztán felülmúlta a várakozásainkat

PR CIKK Mennyi kén kell a növényeknek? Sokéves munkám után – most azt kell mondjam …