A szilvahimlő és a szilvamoly tünetei csak hasonlóak

A szilvafák egyik legveszélyesebb betegsége, a szilvahimlő vírus (plum pox virus – PPV), a csonthéjasok közül nemcsak a szilván, hanem a kajszibarackon és az őszibarackon is károsít, de megfertőzheti a meggyet, a cseresznyét, a mandulát is. Fertőzésének következtében a szilvafák levelein világoszöld, sárgászöld foltok, erezetük mentén vonalak jelennek meg. A betegség következtében a levelek megkeményednek, megvastagodnak. A termésen, a héjon szabálytalan, bemélyedések láthatók, a héj alatt a gyümölcs húsa kemény, barna, és a csonthéj is gyakran vörösesbarna színű. Jellegzetes tünete, hogy a termés nagy része még éretlenül lehullik a beteg fáról.

A szilvahimlőt a gyümölcshús barna elszíneződése miatt a szilvamoly kártételével szokták összetéveszteni, de ha a tünetek oka a szilvamoly kártétele, akkor a lárva mellett annak morzsalékos ürüléke is felfedezhető. A nagyobb szemű ringló szilvák termésén a vírus kártétele nem annyira jelentős: a gyümölcs héján csak felszínes, elszíneződő foltok láthatók, a gyümölcs beérik, nem hullik le.

A szilvahimlő vírus elsősorban az oltványokkal terjed. Ha a szaporításhoz felhasznált alany vagy a nemes oltvány vírusfertőzött volt, az oltvány is fertőzött lesz. Ezért fontos, hogy csak megbízható helyről vásároljunk oltványt. Ezen kívül a vírus terjed még a maggal, a fertőzött fáról származó virágporral és a levéltetvekkel is. A beteg növényt a vírustól megszabadítani, meggyógyítani nem lehet, ezért ahol a betegség elterjedt, ott a vírusfertőzés tüneteit mutató fákat minél előbb vágjuk ki, és semmisítsük meg (égessük el), hogy a kór terjedését megakadályozzuk. A kivágott fa helyére csonthéjas fajokat ne telepítsünk! Ültessünk inkább almát, körtét, esetleg bogyósokat. A szilva- és őszibarackfáknál tavasztól őszig folyamatosan védekezzünk rovarölő szeres permetezéssel a levéltetvek ellen, mert azok a vírus fő terjesztői. Zöldmetszéskor is fontos, hogy a metszőollót fertőtlenítsük. Hozzá kell tenni, hogy a nyugalmi időszakban végzett metszéssel a vírus nem terjed. A szilvafáknál annak érdekében, hogy a következő termőévnek is jó kondícióban vághassanak neki, célszerű ősszel, de akár jövő tavasszal is kijuttatni foszfor, kálium és nitrogén tartalmú műtrágyát is.

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …