A szilvahimlő és a szilvamoly tünetei csak hasonlóak

A szilvafák egyik legveszélyesebb betegsége, a szilvahimlő vírus (plum pox virus – PPV), a csonthéjasok közül nemcsak a szilván, hanem a kajszibarackon és az őszibarackon is károsít, de megfertőzheti a meggyet, a cseresznyét, a mandulát is. Fertőzésének következtében a szilvafák levelein világoszöld, sárgászöld foltok, erezetük mentén vonalak jelennek meg. A betegség következtében a levelek megkeményednek, megvastagodnak. A termésen, a héjon szabálytalan, bemélyedések láthatók, a héj alatt a gyümölcs húsa kemény, barna, és a csonthéj is gyakran vörösesbarna színű. Jellegzetes tünete, hogy a termés nagy része még éretlenül lehullik a beteg fáról.

A szilvahimlőt a gyümölcshús barna elszíneződése miatt a szilvamoly kártételével szokták összetéveszteni, de ha a tünetek oka a szilvamoly kártétele, akkor a lárva mellett annak morzsalékos ürüléke is felfedezhető. A nagyobb szemű ringló szilvák termésén a vírus kártétele nem annyira jelentős: a gyümölcs héján csak felszínes, elszíneződő foltok láthatók, a gyümölcs beérik, nem hullik le.

A szilvahimlő vírus elsősorban az oltványokkal terjed. Ha a szaporításhoz felhasznált alany vagy a nemes oltvány vírusfertőzött volt, az oltvány is fertőzött lesz. Ezért fontos, hogy csak megbízható helyről vásároljunk oltványt. Ezen kívül a vírus terjed még a maggal, a fertőzött fáról származó virágporral és a levéltetvekkel is. A beteg növényt a vírustól megszabadítani, meggyógyítani nem lehet, ezért ahol a betegség elterjedt, ott a vírusfertőzés tüneteit mutató fákat minél előbb vágjuk ki, és semmisítsük meg (égessük el), hogy a kór terjedését megakadályozzuk. A kivágott fa helyére csonthéjas fajokat ne telepítsünk! Ültessünk inkább almát, körtét, esetleg bogyósokat. A szilva- és őszibarackfáknál tavasztól őszig folyamatosan védekezzünk rovarölő szeres permetezéssel a levéltetvek ellen, mert azok a vírus fő terjesztői. Zöldmetszéskor is fontos, hogy a metszőollót fertőtlenítsük. Hozzá kell tenni, hogy a nyugalmi időszakban végzett metszéssel a vírus nem terjed. A szilvafáknál annak érdekében, hogy a következő termőévnek is jó kondícióban vághassanak neki, célszerű ősszel, de akár jövő tavasszal is kijuttatni foszfor, kálium és nitrogén tartalmú műtrágyát is.

About jogazda.com

Cikkajánló

Rendhagyó esztendő

Bárhonnét is nézzük, az idei esztendő mindenképpen rendhagyó volt. Az új évezred második tizedét lezáró …