A ribizli és a bor

[dropcaps]A piros ribiszke sokféle hasznosítási lehetősége között számottevő a borkészítés. Előnye, hogy egyszerre érő gyümölcs, de az érés után még hetekig a bokron tartható anélkül, hogy hátrányosan változna.[/dropcaps] A ribiszkét szedés után mossuk meg. Szárát nem kell feltétlenül eltávolítani, mert az abból kioldódó csersav a lé hígításakor úgyis felhígul. A fürtöket megzúzzuk, és a zúzalékot a nagy pektintartalma miatt két napig előerjesztjük. Utána léelválasztás, majd sajtolás következik.

A várható lé 100 kg gyümölcsből – előerjesztéssel – 70 liter körüli. Átlagos cukortartalma 5%, savtartalma 23 ezrelék.

Kellemes, száraz ribiszkebor készítésekor a meggyborral megegyezően, ugyancsak 11 % alkohol- és 7 ezrelék savtartalom kialakítására kell törekednünk. Az erjedés előtti megkívánt 8 ezrelékes savtartalmat úgy alakítjuk ki, hogy 1 liter eredeti ribiszkéhez 2 liter vizet adunk. A kisajtolt levet azonban nem hígítjuk közvetlenül, hanem félretesszük. A visszamaradt törkölyt elkeverjük az eredeti léhez adandó vízmennyiséggel. Egy napi állás után kisajtoljuk és az így kapott lével hígítjuk az eredeti préslevet. Ezáltal több íz-, zamat és színanyag kerül az erjesztőlébe. Eközben a cukor erősen felhígul. A szükséges alkoholtartalom kialakításához a hígított lé minden literéhez 20 dkg kristálycukrot adjunk két részletben, szirup formájában. Az első részletet a hígításkor, a másodikat zajos erjedés közben adjuk. A cukor feloldásához a ribiszke levét használjuk.

Az erjesztés, a borkezelés, a tárolás valamint a bor édesítése a meggyborhoz hasonlóan történik. A megkívánt savtartalmat úgy alakítjuk ki, hogy 1 liter léhez 1 liter vizet adunk. Ezáltal a hígított lé savtartalma 8 ezrelékre, cukortartalma 4%-ra lecsökken. Az alkoholtartalom kialakításához úgy számoljunk, hogy literenként kereken 2 dkg cukorból képződik egy térfogatszázalék alkohol.

A ribiszkebor hosszabb tárolási időt is elvisel, mint a meggybor. Három évi tárolás után a legfinomabb.

Borkészítésre egyaránt alkalmas a piros, a fehér és a fekete ribiszke. Közülük legelterjedtebb a piros ribiszke, s borkészítésre is ez a legalkalmasabb. Megjegyző azonban, hogy a fekete ribiszke nagy C-vitamin tartalmánál és festőképességénél fogva az eddiginél nagyobb figyelmet érdemel.

Bátran készíthetünk belőle bort, mert az erjedő gyümölcsre jellemző kellemetlen szaga az erjedés után teljesen eltűnik.

(JoGazdaArch)

About jogazda.com

Cikkajánló

Talajjavításnak indult, de aztán felülmúlta a várakozásainkat

PR CIKK Mennyi kén kell a növényeknek? Sokéves munkám után – most azt kell mondjam …