A rebarbara az egyik legkorábbi zöldség

Általában már akkor kihajt, ha a fagyos talaj felenged.  Ezért annak érdelében, hogy tavasszal idejében kihajtson, szükség van arra, hogy a nagyobb téli fagyok ellen megfelelő védőréteggel takarjuk a földben áttelelő gyökereit. Erre a célra leginkább megfelel a kellő vastagságú tőzeg- vagy lombréteg, esetleg fenyőgallyak. Enyhe telek idején a takarást elegendő ha a januári nagyobb hidegek beállta előtt végezzük el.

A rebarbarát januárban sötét, nem túl hideg pincében, vagy helyiségben is hajtathatjuk. A gyökérsarjakat szorosan egymás mellé rakva a köztük levő hézagokat földdel, vagy homokkal kitöltve tartsuk nedvesen ezt a közeget. Az ajánlott hőmérséklet 10-14 oC. A tapasztalatok szerint minél melegebb és sötétebb a hajtató helyiség, annál hosszabbak és zsengébbek lesznek a kifejlődő levélnyelek.

 

A metélőpetrezselyem fagyvédelme

A szabadföldön hagyott metélőpetrezselyem, annak ellenére, hogy jól tűri a nagyobb hideget is – januárban mégis komolyabb fagyvédelmet igényel, mivel a tél elején a tövek fölé elhelyezett üveglapokat a keményebb fagyok idejére szalmával, levelekkel, vagy egyéb takaró anyaggal is le kell fedni. Ha meg is fagy, a levele így is szedhető, de ilyenkor ügyelni kell arra, hogy a gyökereken maradó levelekhez lehetőleg ne érjünk hozzá, mert nagyon törékenyek, és a megfagyott, roncsolt levelek később úgyis tönkremennek.

 

A fodros kel fagyosan is szedhető

A fodros kel a petrezselyemhez hasonlóan szintén jól tűri a hideget, sőt egyes vélemények szerint termése akkor a legjobb ízű, ha megcsípte a fagy. Ugyancsak télálló zöldségfajta, de a levelei a nagyobb fagyoktól károsodhatnak, főleg ha napos az idő, esetenként hóesés után éri a hideghatás. Ennek kivédésére érdemes fenyőgallyakkal sűrűn takarni.

A fodros kel fagyott állapotban is szedhető, ugyanakkor itt is ügyelni kell arra, hogy a leveleket ne nyomjuk össze. Ajánlott lazán kosárba rakni, és olyan helyre tenni, ahol fokozatosan felolvabdnak. Betakarításkor csak az egészséges fejeket ajánlott levágni, hogy az egészséges torzsákról minél hamarabb új hajtásokat szedhessünk. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …