A póréhagymát töltögetni kell

A póréhagyma (Allium porrum) a hagymafélék családjába tartozó évelő növény. Nyári és téli fajtái vannak, a kertben a téli fajtát érdemes termeszteni.  A nyári fajták levelei puhák és halványzöld színűek, a télieké kemény és sötétzöld.

A póréhagyma fényigényes növény, napos, világos termőhelyet igényel, árnyékos helyen, magasabb zöldségek vagy fák árnyékában nem érzi jól magát. Víz- és tápanyagigényes, jó állapotú, frissen trágyázott talajban, rendszeres öntözés mellett fejlődik a legjobban.

A téli póréhagymát szabadföldbe vetéssel, vagy palántázással termeszthetjük. Magjait 30 cm-es sortávolságra kell elvetni márciusban. Számolni kell azzal, hogy nagyon lassan csírázik és kel. A magok kikelése után 10-12 cm-es tőtávolságra egyeljük. Az egyeléskor kiszedett fiatal póréhagymákat palántaként is elültethetjük. A palántákat április végén, május elején ültethetjük ki végleges helyükre, úgyszintén egymástól 10-12 cm-es tőtávolságra. Megfelelő feltételek között októberre vastagodik és erősödik meg annyira, hogy már szedhető és fogyasztható.

A póréhagyma legértékesebb része a fehér hagymarésze, ezt a szárak töltögetésével érhetjük el. A magról vetett póréhagyma esetében a hagymasorokat nyár végén fokozatosan feltöltjük földdel. Ha palántát ültetünk, akkor azokat is kissé mélyen kell elültetni őket, és később ezek mellett is fel kell tölteni a földet.

A téli póréhagyma nem fagy el a kertben ezért télen is fogyaszthatjuk. Tárolni homok közé rétegezve, pincében lehet, ehhez a fagyok beálltakor takarítsuk be a termést. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …