A palánták edzése

[dropcaps]A palántákat kiültetés előtt edzeni kell, hogy gyorsabban és hatékonyabban alkalmazkodjanak a megváltozott külső környezeti feltételekhez, s az átültetési sokkot hamarabb isátvészeljék, és gyorsabban fejlődésnek induljanak. [/dropcaps]A palánták edzését a kiültetés előtt 8-10 nappal elkezdhetjük, a nappali és az éjszakai hőmérsékleteket, ha lehetőségünk van rá, úgy állítsuk be, hogy azok az egyes növényfajok igényeinek megfeleljenek, illetve azokhoz közelítsenek. Az ajánlott adatok:

 

Fajta Nappal (°C) Éjszaka (°C)
Saláta és karelábé 5 – 8 3 – 5
Fejeskáposzta 6 – 8 3 – 5
Karfiol 8 – 10 3 – 5
Uborka 12 – 15 8 – 10
Paradicsom 10 – 12 5 – 8

Áprilisban a fóliákban és az üvegházakban a felmelegedés következtében fokozottabban ügyelni kell a megfelelő hőmérséklet betartására. Az erős napsugárzás hatására a fóliában vagy az üvegházban könnyen felszökik a hőmérséklet a növényzet igényeitől jóval magasabb szintre, ezért rendszeres szellőztetéssel igyekezzünk megtartani az állomány számára az optimális hőmérsékletet.

 A korai burgonyát fátyolfólia alá

Az előcsíráztatott burgonyát akkor érdemes kiültetni, ha a talaj hőmérséklete elérte a 6 oC-t. A gumókat 60 cm távolságra levő sorokba  egymástól 30-40 cm-re, 10 cm mélyre ültetjük. A korai termést fátyolfólia alkalmazásával elősegíthetjük. A fekete fóliát talajtakarásra, s ezáltal a talaj hőmérsékletének emelésére és megtartására, a fehér fátyolfóliát pedig a már kikelt növényzet takarására, illetve fóliaalagút kialakításával a környező hőmérséklet megtartására használhatjuk.

 A salátát ne ültessük mélyre

A salátát ne ültessük túlságosan mélyre. A fejes saláta nagyon érzékeny az ültetés mélységére, ezért az ágyáson a palántákat ne tegyük mélyebbre, mint amilyen mélyen a hajtatóban voltak. A legmegfelelőbb, ha a két jól kifejlődött erős csíralevele a talaj felszínén marad. A mélyebbre ültetett palántákat az a veszély fenyegeti, hogy  nehezebben fejesednek, sőt, magasabb hőmérsékleten könnyen magba szaladnak, és a penészes rothadás is veszélyezteti őket. (sz)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Talajjavításnak indult, de aztán felülmúlta a várakozásainkat

PR CIKK Mennyi kén kell a növényeknek? Sokéves munkám után – most azt kell mondjam …