A padlizsán igényli a meleget

Kifejezetten melegigényes növény, Indiából származik, ami egyben utal a klímával szembeni eredeti igényeire is. Térségünkbe török közvetítéssel került. Optimális fejlődéséhez 25-30 °C közötti hőmérséklet szükséges, ezért háztáji feltételek között a szabadföldi termesztése helyett inkább a fűtés nélküli fóliába ajánlott, itt biztonságosabban termeszthető.  A hűvös időt rendkívül rosszul viseli, ezért szabadföldbe csak május vége felé ültethető, ugyanakkor az a veszély is fennáll, hogy a termését nem tudja majd teljes egészében kinevelni. Szereti a tűző napot és a sok vizet. A paprikához hasonlóan csak öntözéssel terem megfelelően. A termesztése során nem tűri a fagyot.

A mélyrétegű, humuszban gazdag, laza, kissé lúgos talajt kedveli. Fejlődése kezdeti szakaszán sok foszfort és káliumot igényel. Később nő a nitrogénszükséglete, melyet fejtrágyázással adagolhatunk. A vele kapcsolatos növényápolási tennivalók hasonlóak, mint a paprika esetében.

A cserépben, tápkockában előnevelt vagy vásárolt padlizsán palántákat május közepe körül ültessük ki a végleges helyére 50×30 cm-es sor-és tőtávolságra. Ennél sűrűbben nem jó ültetni, mert a növény fejlődésére hátrányos. Öntözéskor arra kell ügyelni, hogy a kezdeti fejlődés időszakában kevesebb vizet adjunk tövenként, de gyakrabban öntözzük a töveket.

Legfőbb kártevője a burgonyabogár, amely a padlizsánt kifejezetten kedveli. Ezért nem ajánlott burgonya mellé ültetni. A burgonyabogáron kívül a levéltetű és az atka is veszélyes lehet rá, a kórokozók közül a szklerotínia és a botritisz veszélyeztetheti. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda április száma részleteen is foglalkozik az …