A minőség, az eltarthatóság és a növényvédelmi szerek csökkentése nem zárják ki egymást

Minél magasabb egy növény kalcium- és magnézium-tartalma, annál jobban ellenáll a betegségeknek, javul a termés minősége, polcképessége, eltarthatósága növekszik. Ezeket a mikroelemeket leghatékonyabban lombtrágyázással juttathatjuk a növénybe. A forgalomban levő lombtrágyák közül – egységnyi szárazanyagra átszámítva – a BIOMIT tartalmazza a legtöbb kalciumot és magnéziumot. A titok a természetben rejlik Európa egyetlen olyan levéltrágyája, amely több mint 60-féle növényből szakszerűen összeállított kivonat. Ez a speciális kompozíció figyelemre méltó magas tápanyag-koncentrációja ellenére többszörösen túladagolva sem jelent veszélyt sem a növényre sem a környezetére.

A BIOMIT lombtrágya nem csak termésnövelő és javító anyag, de preventív felhasználással a növények természetes ellenálló-képességét kedvezően befolyásolja, és fokozza a növényvédelmi kezelések hatását. Az egri főiskola növényi kórokozókra kifejtett hatását tesztelve: Alternaria tenuis (paprikáról), Botrytis alli (hagymáról), Botrytis cinerea (földieperről), Fusarium oxysporum (búzáról), Fusarium sp. (fűszerpaprikáról), Phytophtora cryptogea (almamagoncról), egyben peronoszpóra-analog is), Pathium ultimum (borsóról), Rhizoctonia solani (burgonyáról), Saccharomyces cerevisiae (lisztharmat-analógként, mivel a lisztharmatok a peronoszpórához hasonlóan nem tenyészthetők), Sclerotinia minor (krizantémról) és Sclerotinia sclerotiorum (napraforgóról). A szert 0,0055,0%-os dózisban tesztelték, ami felöleli a javasolt töménységet. A vizsgálatok során megállapították, hogy a szer gyenge fungicid (gombaölő) aktivitással, viszont jelentős mértékű – egyes kórokozók ellen pedig kiemelkedően magas – gomba-növekedésgátló (fungisztatikus) hatással rendelkezik. A többszöri hatósági vizsgálatok a Biomittal a következő gombák és baktériumok fejlődését gátló hatását igazolták vissza: Phytopthora crypto-gea, Pythium ultimum, Alternaria tenuis, Rhizoctonia solani, Sclerotinia minor, Lisztharmat, Botrytis allii, Fusarium oxysporum, Fusarium sp., Sclerotinia sclerptiorum, Botrytis cinerea, Erwinia amylovora, Erwinia caratovora, Agrobactericum tumefaciens, Pseudomonas syringae, Xant-homonas campestris. A BIOMIT lombtrágya nem helyettesíti a növényvédő szereket, de természetesen nem is erről van szó. Arról számolunk be, hogy többéves kísérletek eredményei bizonyították: a készítmény a növények természetes ellenálló-képességét kedvezően befolyásolja és fokozza a növényvédelmi kezelések hatását. És ami a cél egyben csökkenti is a vegyszerek használatát.
A Komárom-Esztergom Megyei Növényegészségügyi és Talajvédelmi Állomás munkatársai több szőlőfajtán (Leányka, Kékfrankos, Rizling, Zweigelt, Zöld veltelényi) vizsgálták a BIOMIT lombtrágya szürkepenész, peronoszpóra és lisztharmat elleni hatását. A kísérletek bizonyították, hogy a BIOMIT használata javítja a szőlő kondícióját, harmonikus tápanyagellátását; kevésbe járványveszélyes időszakban a készítménnyel végzett hétszeri permetezés (alkalmanként 4 l/ha dózisban) a szőlőfajtától függő mértékben csökkenti a lisztharmat, a peronoszpóra és a szürkerothadás fertőzési fokát, illetve gyakoriságát. Javaslatuk szerint – a környezet kémiai terhelésének csökkentése érdekében – a szert a fungicides kezelések közé iktatva, vagy azokat kiegészítve célszerű használni. Így az évjárattól és a fajtától függően minimum egy-két növényvédelmi kezelés megtakarítható, s ezzel csökkenthető a hektáronkénti anyagi ráfordítás.
Ezt dr. Szőke Lajos professzor magyarországi kísérletei is alátámasztották, amelyek itt nálunk, a szlovákia szőlőültetvényekben is elvégeztek.
Egy másik kísérletsorozatról is beszámolunk. A Szent István Egyetem Kertészettudományi Karán készült diplomamunkához kapcsolódó vizsgálatok kimutatták, hogy a BIOMIT szignifikáns termésnövekedést idézett elő (átlagosan 16%) a paradicsomültetvényen. Továbbá, a lombtrágyázás hatással volt a termés színeződésére (a kezeltek élénkebb színűek voltak, mint a kontroll), ami pozitívan befolyásolja az eladási értéket. A szárazanyag- és a cukortartalom 4-5%-al növekedett. A kezelt növények általános kondíciója javult a levelek sötétebbek, fényesebbek lettek a betegségekkel szembeni ellenálló-képesség jelentősen megnövekedett. A növények főleg a fitoftora és alternária kórokozóival szemben váltak ellenállóvá. A paradicsom-termesztésben a kalciumnak van különös szerepe, mivel bizonyos élettani folyamatok zavartalanságát teszi lehetővé (szénhidrát- és nitrogén anyagcsere). A másik fontos szerepe a pektin anyagcserében van, s ilyen értelemben a bogyók keménységét befolyásolja, ami növeli a paradicsom szállíthatóságát. Közismert élettani betegség a bogyók csúcsrothadása, amelynek oka éppen a kalciumhiány.
A BIOMIT lombtrágya használatával nem csak megelőzhetőek és gyorsan megszüntethetőek a kalcium- és magnézium-hiánytünetek, de növelhető a virágok száma és ez által a termés. A szakaszosan betakarított termésmennyiséget pedig ki-egyensúlyozottá teszi. A BIOMIT biztosítja a termés korábbi érését, csökkenti a lisztharmat, a peronoszpóra és a fusárium fertőzés kialakulását.
A BIOMIT felhasználható minden növényi kultúrában, szántóföldön, fólia- és üvegházban egyaránt. A BIOMIT-ot leggazdaságosabban a növényvédőszerekkel egy menetben érdemes kijuttatni. Előnye, hogy erősen tapad a levél felületén, (erős eső sem mossa le) ott filmréteget képez, és ez által sokáig táplálja a növényt, tehát a hatása hosszú tartamú.
Nagyon fontos, hogy folyamatosan végezzük a lombtrágyázást, a növényvédelmi permetezésekkel párhuzamosan minden alkalommal juttassunk BIOMIT-ot az ültetvényre.
A növény fejlődésének minden egyes fázisában fontos események történnek (például a termőrügy differenciálódása, a gyümölcs kötődése, a vessző beérése, stb.), és ha ekkor hiány van valamelyik elemből, akkor a folyamatok nem a megfelelő szinten mennek végbe, a termesztés eredménye a termés pedig nem éri el a genetikai potenciálban rejlő lehetőségeket (az optimumot).

Összességében a BIOMIT lombtrágya használatával nő a termés mennyisége, és javul a minősége, illetve kevesebb növény védőszerrel hatékonyabb védelmet, környezettudatosabb és jövedelmezőbb árutermelést érünk el.

Forrás: Agrárágazat

About jogazda.com

Cikkajánló

Folyékony szerves trágya

PR CIKK Mindenki tudja, hogy a szerves trágyák sokkal többet érnek, mint a szilárd műtrágyák. …