A méz íze

[dropcaps]Einsteinnek tulajdonítják a mondást, hogy amikor a méhek kipusztulnak a Földön, rövid időn belül – állítólag négy éven belül – az emberek is eltűnnek. Nos, a Föld méhpopulációja az utóbbi fél évszázadban mintegy felére csökkent, a méhpusztulás pedig különösen az ezredforduló óta jelentősen felgyorsult. Ráadásul az okait egyelőre még csak találgatják a tudósok is. Ugyanakkor mivel az emberiség táplálékának 90%-át adó növényfajták mintegy háromnegyed részét a méhek porozzák be, ez igencsak súlyos gondokat jelenthet a jövőben.[/dropcaps]

Az elmúlt néhány évtized alatt a méhcsaládok számának radikális csökkenése Szlovákiában is érezhető, s ez nem csak a különböző betegségek miatti kipusztulásnak köszönhető. A méhésztársadalom elöregedett, kevés a fiatal méhész, az egy évtizeddel ezelőtti 400 ezer méhcsaládból mára már csak 270 ezer maradt, amit hozzávetőlegesen 17 ezer főként idősebb méhész gondoz. Ugyanakkor a statisztikák szerint a mézfogyasztás az elmúlt évtizedben ezzel ellentétben radikálisan megnövekedett, a tíz évvel ezelőtti 0,25 kg-os átlagos mézfogyasztás napjainkban eléri az 1,2 kg-ot. Ekkora keresletet a hazai méhészek nem tudnak kielégíteni, így gyakran kétes minőségű kínai, dél-amerikai mézet vagyunk kénytelenek jelentős mennyiségekben importálni.

Pedig a hazai mézek minősége kiváló, amit már számtalan nemzetközi fórumon elismertek és díjaztak. „A szlovákiai méz egészséges élelmiszer, kiváló minősége a szlovákiai mezőgazdasági termékek egyik büszkesége, jelentette ki nemrégiben Gabriela Matečná földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter az egyik pozsonyi alapiskolában tartott rendezvényen, amelyet a méhészet népszerűsítése céljából szerveztek. Tudatosítva, hogy a fogyasztói és termelői szokások alakítását már a legkisebb korosztálynál el kell kezdeni. A gyerekek érdeklődése és spontán lelkesedése láttán joggal bizakodhatunk abban, hogy nemcsak a méztermékek ízét, hanem magát az előállításával kapcsolatos tevékenységet is megkedvelik majd néhányan és folytatják, hogy az einsteini jóslat beteljesedésétől záros határidőn belül még ne kelljen tartani.

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Talajjavításnak indult, de aztán felülmúlta a várakozásainkat

PR CIKK Mennyi kén kell a növényeknek? Sokéves munkám után – most azt kell mondjam …