A mangalica

A mangalica az egyetlen tisztavérben fennmaradt őshonos magyar sertésfajta, amelynek őse a mediterrán ásatag sertés, a spanyol Iberico zsírsertés rokona. A Kárpát-medencében a rómaiak terjesztették el közvetlen ősét a Szalontai sertést, amely később erősen keveredett a Bakonyi és a Magyar Hegyi Sertés fajtákkal. A Mangalica a Sumadia zsírsertés és a Bakonyi, valamint Szalontai sertések keresztezésének eredményeként az 1830-es években József főherceg kisjenői uradalmán jött létre, pár évtized múlva már csaknem minden nagyobb tenyészetben megtalálható volt a vérvonala. Hőskorát a 19. század végén és a 20. század elején élte, ekkor milliós nagyságrendben hajtották majd szállították őket a nyugati piacokra.

A 2. világháború utáni időszakban a zsír helyébe az olaj lépett, így a sertések értékmérője a húshozamuk lett. Ennek következtében a kifejezetten zsírsertéseknek a századfordulótól fokozatosan csökkent a száma, és csaknem teljesen a kihalás szélére sodródtak. A fajtát a génbankok mentették meg a kipusztulástól, az 1990-es évek elején például alig 200 darabot tartottak belőle nyilván.  Magyarországon 1994-ben újjáalakult a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete, amely ma már több mint 3500 anyakocát törzskönyvez. Ez a szervezet végzi a piacra kerülő mangalica termékek ellenőrzését és igazolását is. A fajta felfutását egy piaci igény is hathatósan segítette, a spanyol sonkagyártók termékeik alapanyagául zsírsertéseket kerestek, s ezeknek a követelményeknek leginkább a mangalica felelt meg.

A mangalica küllemét tekintve tipikus zsírsertés, rövid mély törzse van, csontozata finom, testét dús göndör szőr fedi, a túrókarimája palaszürke színű. Nem stresszérzékeny, ridegtartást kedvelő fajta, tűri, sőt kedveli a nagy falkában való szabadtéri tartást. Kevésbé szapora, lassan fejlődik és igen zsíros, szalonnás húst ad. Képes több mint 70 százalékos fehéráru (zsírszövet) kitermelésére. Zsírja és szalonnája kifejezetten lágyabb, a zsír olvadási pontja alacsonyabb, mint a hústípusú sertéseké, és olyan telítetlen zsírsavakat is tartalmaz, amelyek kedvezően befolyásolják az emészthetőségét. A húsa kevesebb, viszont kiváló minőségű, ízletes, kifejezetten alkalmas kolbászáruk és érlelt sonkafélék gyártására. (sz-argh)

About Jó Gazda

Cikkajánló

Folyékony szerves trágya

PR CIKK Mindenki tudja, hogy a szerves trágyák sokkal többet érnek, mint a szilárd műtrágyák. …