A malacok takarmányozása

Természetes körülmények között régebben a malacnak az első 2-3 héten az anyatej volt az egyetlen tápláléka. A mai modern malactakarmányozási rendszerek már az élet 3-5 napos korától takarmány-kiegészítőket és speciális indítótápokat alkalmaznak a lehető legjobb eredmények elérése céljából, kihasználva a fiatal állatok óriási növekedési és takarmányértékesítési képességét.

A malacok születésükkor sokkal fejletlenebbek, mint például a szarvasmarha borja, vagy a kecskegida. Az utóbb említett újszülöttek hosszú embrionális fejlődésük alatt befejezik sejtszámnövekedésüket, míg a malacok esetében a sejtszámnövekedés a születéshez viszonyítva később szűnik meg. Ismeretes, hogy a sertések nemek szerinti testnagyságkülönbsége is a sejtszámban fennálló eltérésre vezethető vissza és nem a sejtek nagysága közötti különbségre. A kanoknak több sejtjük van mint a kocáknak.

Ha a malacok növekedése szűkös takarmányozás következtében késik, akkor izomsejtjeik kisebbek lesznek, mint a bőségesen takarmányozott társaiké. Ha ezután bőségesebb takarmányozásra fogjuk őket, akkor egy darabig tömeggyarapodásuk üteme és takarmányértékesítésük jobb lesz, mint az előzőleg bőségesen takarmányozott malacoké. Viszont ez csak akkor érvényes, ha a szűkös takarmányozás csak rövid ideig tart, mert akkor a még élettanilag fiatal malacok képesek behozni lemaradásukat. Abban az esetben, ha a szűkös takarmányozás tovább tart, a későbbiekben a növekedés lemaradását behozni már nem képesek. Általánosan elfogadott az a nézet, miszerint a sertések későbbi tömeggyarapodása a születési és az elválasztási tömegtől függ. Ezért a malacok nagy táplálóanyag-igényét teljes mértékben ki kell fedni: nem csak a születéstől a választásig, hanem már az embrionális fejlődés alatt is, ezért már a vemhes-kocák takarmányozására is nagy figyelmet kell fordítani.

A malacok fejlődése nagymértékben függ a koca tejtermelésétől. Ezért minden koca csak annyi malacot neveljen, ahány jól tejelő csecse van. A normális malac világrajövetel után hamarosan, mintegy 10 percen belül feláll és keresi a koca csecsét. Az első 2-3 napon a malacok versenyeznek egymással, hogy jól tejelő csecset kapjanak. Amikor már kialakult egy rend, mindegyik malac választásig megtartja a maga helyét és ezt a rendet rendszerint nem sértik meg. Előfordul azonban, hogy 2 malac osztozkodik egy gazdátlan csecsen. Ha kevés a malac akkor az is előfordul, hogy egy malac 2 csecset vesz birtokába. Azok a malacok, amelyek a gyengébb csecset kapták, gyengébben fejlődnek.

Az első napokban a koca föcstejet, kolosztrumot termel, ami abban különbözik a később termelt tejtől, hogy jóval nagyobb a fehérje-, ásványianyag- és vitamintartalma. Több treonint, valint, leucint és fenilalanint tartalmaz a fehérje. Az első 3 aminosavról tudjuk, hogy igen nagy mennyiségben fordul elő az immunfehérjékben, a globulinokban. A malac szervezete 4-6 hetes korig nem tud ellenanyagot termelni. Eddig az időpontig vérszérumának gamma-globulin tartalma állandóan csökken. A kolosztrum igen sok ellenagyagot tartalmaz. A malac bélnyálkahártyájának csupán az élet első 6-12 órájában van meg az a képessége, hogy ezeket az ellenanyagokat átengedi. Az ellenanyaguk felszívódása a születés után minden 3 óra alatt a felére csökken és 12 óra múltán az élet 36 órájáig már csak elenyésző mennyiség szívódik fel. A malacok ellenállóképességének növelése érdekében fontos, hogy fialás után a szopást minél előbb megkezdjék, annál is inkább, mivel előzetesen a placentán keresztül a koca szervezetéből immun-anyagok nem juthatnak a magzatba. (szl)

About jogazda.com

Cikkajánló

Folyékony szerves trágya

PR CIKK Mindenki tudja, hogy a szerves trágyák sokkal többet érnek, mint a szilárd műtrágyák. …