A máj hizlalása

Miközben a hizlalt májat ínyencségként nagyon sokan kedvelik és szeretik, azt kevesen tudják, hogy valójában ezt a francia, illetve hungarikumnak is nevezett finomságot egyes vándormadaraknál észlelhető zsírtárolási mechanizmus felismerése következtében lehet előállítani. Az emberek már régen megfigyelték, hogy a vadliba és a vadkacsa mielőtt vándorútra indulnak, alaposan megtömik magukat, s ezzel részben a májukban, részben a bőrük alatt raktároznak el tartalékokat. Napjainkban ez néhány fajtára, a lúdra, a pézsmarécére és ennek a házikacsával alkotott fajhibridjére a mulard kacsára vonatkozik, amelyek a szervezetükben keletkezett triglicerideket (zsírokat) a zsírszövetük mellett a májban is nagyobb mértékben képesek tárolni.

A hízott máj előállítása ezen természetes képességen alapul, amelyet töméses hizlalással érnek el. Májtermelésre csak életerős, jó kondícióban lévő libák alkalmasak. A ludakat a töméses hízlalásra elő kell készíteni. Ehhez nagy tömegű zöld fogyasztására kell a növendéklibákat szoktatni, mert csak ezek képesek a nagy mennyiségű kukorica felvételére és feldolgozására. Ha a ludakat 8-9 hetes korban állítjuk tömésre, akkor a nevelés során intenzíven kell takarmányozni őket ahhoz, hogy a 4-4,5 kg-os átlagtömeget elérjék. Szintén nagy gondot kell fordítani a máj fehérjetartalmának növelésére. Ebből a szempontból fontos, hogy az állatok a nevelésük során legalább 13% emészthető nyersfehérjét tartalmazó tápot is kapjanak.

Az idősebb ludakat is fel kell készíteni a tömésre. Az előkészítés időszaka általában 1-2 hét. Ebben az időszakban nagy szerepe van a nyelőcsövet tágító tömegtakarmányoknak. Ehhez a reszelt tök vagy répa, esetleg hullott gyümölcs, szecskázott zöldtakarmány jöhet szóba, amelyet az abrakkal össze lehet keverni, az étvágy fokozására. Az előkészítési időszakban korlátozni kell az állatok mozgási lehetőségét.

A töméses hizlalás elsősorban a minőségi hízott máj előállítása érdekében történik. Mennyiség és minőség szempontjából, kiváló zsírmegtartó képességének köszönhetően a libamáj bizonyult a legjobbnak. A töméses hizlalást általában 9 hetes korban kezdik, a felnevelés költsége így alacsonyabb, mint az egyéb változatoké. A legjobb tömőanyag a kukorica. A tömés alatt felhasznált kukorica mennyisége átlagosan 16–18 kg. A kukorica önmagában etetve a lúd számára ízetlen, ezért a takarmányhoz a felhasználás előtt 1% konyhasót kell egyenletesen hozzákeverni. A konyhasó, ízesíti a takarmányt, elősegíti az emésztést, élénkíti az anyagcsere-folyamatokat, szabályozza a szervezet vízforgalmát. A túladagolt konyhasó azonban az állat szervezetét megterheli, mérgezést okozhat, sőt elhulláshoz vezethet. A kukorica sikamlóssá tételére, a nyelőcsőbe juttatás megkönnyítésére a tömésre felhasznált kukoricához 0,5-1% növényi olajat vagy állati zsiradékot is kell keverni. A májnagyság és a májminőség (konzisztencia) tekintetében jelentősen javulnak a tenyésztési eredmények akkor, ha a tömési időszakban a kukoricával történő takarmányozást borsóval, tejporral, szójaliszttel is kiegészítjük. (kk)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda februári száma

A Jó Gazda februári száma a tavaszi szezonkezdet előtt az időszerű tennivalókat összefoglalva kínál gyakorlti …