A Limagrain idei szezonra ajánlott repcefajtáinak bemutatója Nádszegen

Koncentrált kínálat

[dropcaps]A hirtelen eső rányomta a bélyegét a Limagrain nádszegi szakmai rendezvényére, amelyen a nemesítő és vetőmagforgalmazó cég repcefajtáinak és a repcetermesztés legfrissebb szakmai információinak ismertetője mellett a Hriadel által forgalmazott Horsch típusú talajkímélő rendszerbe tartozó vetőgépekkel, a BASF növényvédő technológiájának elemeivel és a repce tápanyagellátására ajánlott készítményekkel valamint környezetkímélő biológiai védekezés alapelveivel is megismerkedhettek a résztvevők. A nádszegi bemutatón az eső miatt azonban csak a felvonultatott gépek szemléje zajlott, és a sáros talaj az egyébként szép hozammal kecsegtető bemutató parcellák szemléjét is korlátozta.[/dropcaps]

DSC_0052

 

A szakmai nap házigazdája, a Limagrain területi képviselője Mayer Szilvia rövid bevezetője után Jan Vasák, a prágai mezőgazdasági egyetem tanára a repcetermesztésben tapasztalható stresszhatások ellensúlyozására ajánlott technológiai elemekre hívta fel a figyelmet. Több mint egy évtizedes vizsgálataik eredményei alapján ajánlásokat fogalmazott meg a hatékony termesztéshez, amelyek a vetés időpontjának és feltételeinek meghatározásától a vetés sűrűségén át az őszi és a tél eleji – kora tavaszi tápanyagpótláson át a hatékony növényvédelmi megoldásokig azt a célt szolgálják, hogy a  hazai termelőknek sikerüljön a termésátlagaikat 4 tonna körüli értékekre feltornászni, ez ugyanis a piaci versenyképességük fenntartásának egyik fontos szempontja.

A Limagrain szlovákiai és csehországi képviseletének köztermesztésbe ajánlott repcefajtáit és az időszerű termesztéstechnológiai ismereteket bemutató országos körút első helyszínén, a nádszegi Agrimpex mezőgazdasági szövetkezetben találkozhattak és ismerkedhettek a termelők, illetve a szakmai érdeklődők a nemzetközi vetőmagnemesítő és -forgalmazó vállalat aktuális repcekínálatával. Amint az Juraj Drgonának, a cég termékmenedzserének előadásából kiderült, az idei szezonban két újdonsággal és jelentős mértékben koncentrált fajtakínálattal jelennek meg a szlovákiai piacon, amelynek keretében négy repcehibridet (Arsenal, Astronom, Artoga, Alicante) és egy vonalas fajtát (Arabella) kínálnak a szlovákiai repcetermesztőknek. A hibridek közül az Arsenal korai hibrid már ismert a hazai termelők körében is, kiváló termőképességét a környező országokban is igazolta. Hozamképességét és stabilitását jelzi, hogy a repce hazai vetésterületének 13 százalékát ez a hibrid foglalja el, s elterjedésében nem mellékes szempont kiváló stressztűrő képességge és a fómás megbetegedések elleni komplex ellenállóképessége sem. Hozamképességét a tavalyi vizsgálatokban kimutatott 4,5 tonnás szlovákiai átlag, illetve 5,05 tonnás csehországi országos átlaghozam is igazolja. Az Astronom tavalyi újdonságként elsősorban magas hozamai és a magok olajtartalmának minősége révén hívta fel magára a termelők figyelmét. Plaszticitása mellett intenzív növekedési erélye, a kifagyással szembeni ellenállóképessége és robusztus habitusa is jellemző tulajdonságai közé tartozik. Az Artoga-t alkalmazkodóképessége és stabil teljesítményei alapján elsősorban a megbízhatóság és a stabilitás jellemzi. Az agrotechnikai, éghajlati és talajviszonyokhoz való kiváló alkalmazkodó képességét mind a kísérletekben, mind pedig a köztermesztésben igazolta. Az Alicante idei újdonság, intenzív hibridként magas hozamokkal, kiváló stabilitással és plaszticitással hívta fel magára a termelők figyelmét. A csehországi fajtakísérletekben a regisztrációs vizsgálatok eredményei alapján már két év után nyilvántartásba vették. A kiváló eredményekhez természetesen intenzív termesztéstechnológiát (tápanyagellátás, növényvédelem) igényel.

Az Arabella vonalas fajta teljesítőképesség tekintetében tartja a lépést az intenzív hibridekkel, a kísérletekben kimutatott 4,8 t/ha hozamátlaga azon termesztők számára teszi versenyképessé, akik kevésbé intenzív termesztéstechnológiával is magas hozamokat céloznak meg. Ez a féltörpe hibridekhez hasonló vonalas repcefajta, ősszel lassabban indul növekedésnek, így nem igényli a növekedésszabályozást, fagyállósága biztonságos áttelelést biztosít számára, betegségekkel szembeni ellenálló képessége egészséges állományt, közepes magassága könnyebb betakarítást eredményez. Az Arabella a Limagrain kínálatában az összes eddigi vonalas fajtát váltja.

David Bečka, Jan Vašák munkatársaként a szlovákiai és a csehországi repcepiac egyre bővülő fajtakínálatának elemzése kapcsán rámutatott a fajtaválasztás szempontjaira. A termesztésben domináló hibridek alapvető tulajdonságai között a stabilitás és a  plaszticitás (alkalmazkodó képesség) a leginkább igényelt tulajdonság, de az utóbbi évek nemesítési irányvonalának eredményeként a stressztűrő képesség és a terméshozam növelése mellett immár az olajtartalom és annak minőségi követelményei is fontos szerepet kapnak. A termesztő azonban ne az általános tulajdonságok alapján, hanem a saját termesztési körzetében bevált hibridek és fajták közül válasszon olyat, amely a saját feltételeinek a legjobban megfelel, tanácsolta a szakember.

DSC_0066
David Bečka, Ján Vašák

A talajkímélő termesztéstechnológia keretében több mint egy évtizede alkalmazzák a repcetermesztésben is a német Horsch cég Pronto DC nevű ún. szántás nélküli vetőgépét, amely a repcében is alkalmas a vetőmag gyors, pontos, egyöntetű és biztonságos elhelyezésére a talaj megfelelő rétegébe. A talajkímélő technológia további elemeiről és annak költségvonzatairól a hagyományos szántás-vetéses technológiával összehasonlítva Jaroslav Schroll, a Hriadel kereskedelmi vezetője tartott rövid összefoglalót. Nádszegen a bemutató parcellák egy részén is alkalmazták ezt a technológiát, és a szakemberek véleménye szerint a hagyományos és a talajkímélő módszer végeredménye között a növényállományokban egyelőre nem mutatkozott szemmel látható különbség.

A Limagrain csehországi nemesítő állomásán kalászos gabonaféléket is nemesít és forgalmaz. Peter Brezny kereskedelmi képviselő kínálatukból az idei újdonságokra hívta fel a résztvevők figyelmét. A Judita korai érésidejű, nagyhozamú kiváló pékipari minőségű búzafajta, nagyon jó egészségi állapottal és télállósággal rendelkezik. A Kompas középkorai érésidejű, magas hozamú stabilan A minőségű búzafajta, Németországban regisztrálták. Tulajdonságai közül elsősorban télállósága és a gabonafélék betegségeivel szembeni ellenálló képessége emelhető ki, jól tűri a gyengébb talajokat és a szárazabb feltételeket is. Peter Brezny a dél-szlovákiai gabonatermesztők figyelmébe ajánlotta az Evina búzafajtát, amely kiváló E minőségű termést garantál.

A repce termesztésében alkalmazható növényvédelmi technológia egyes elemeiről Jana Ziklová a BASF kereskedelmi képviselője tájékoztatta a résztvevőket. Az általuk ajánlott rendszerben a gyomirtás a Butisan Max készítményükkel pree- és postemergens módon is végezhető, mellette a Cleravis és a Stratos Ultra segít az állomány gyommentesen tartásában. A növekedésszabályozás alapvető készítménye a Caryx, amely a repceállomány télállóságát is kedvezően befolyásolja. A gombabetegségek elleni kezelésekre a Pictor ajánlott, a  rovarkárosítók ellen a Vaztak Active nyújt megbízható védelmet.

Az utóbbi években a repce termesztésében is előtérbe kerültek a különböző speciális tápanyagpótlási rendszerek, amelyek keretében kifejezetten az egyes növényfajok igényei alapján összeállított receptúrák szerint készülnek a tápoldatok. Alexander Kakas a Fertilizer Slovakia cég képviselője két ilyen készítményt (Uniko, N-Gooo N 40) ajánlott a hazai termelők figyelmébe. Az Uniko kéntartalma miatt, az N-Gooo pedig ún. inhibitor (fokozatos lebomlású) nitrogéntartalma miatt számíthat a termesztők érdeklődésére.

A környezetkímélő biológiai növényvédelmi módszerek alkalmazási lehetőségeiről és azoknak a talajéletre gyakorolt kedvező hatásairól Tamasek Roland tartott ismertetőt, amelyben néhány biológiai alapú készítményre hívta fel a figyelmet. A Novaferm Multi és a Trifender alkalmazásával szerzett gyakorlati tapasztalatok például egyértelműen bizonyítják, hogy kedvezően befolyásolják a talaj minőségét és tápanyagszolgáltató képességét, egyúttal azt is igazolják, hogy a hatékony környezetkímélő módszerek alkalmazása nem kerül többe, mint a hagyományos vegyszeres módszerek, ugyanakkor jóval kisebb környezetterhelést okoznak.

Képés szöveg: Szilvássy

About jogazda.com

Cikkajánló

Folyékony szerves trágya

PR CIKK Mindenki tudja, hogy a szerves trágyák sokkal többet érnek, mint a szilárd műtrágyák. …