A letermett növénymaradványokat gyűjtsük össze

A gazdák körében gyakorlati tapasztalat az ismert mondás, hogy a jövő évi termesztés az előző évben kezdődik. Egyrészt az áttelelő növények ültetésével, másrészt pedig az őszi talaj-előkészítéssel, amelynek nagyon fontos szerepe van a növények későbbi fejlődésében is. A háztáji gazdálkodásban, a kertek művelésében ugyan nem használhatók a nagyüzemi módszerek, erős, speciális munkagépek, de az őszi betakarítás után itt is el kell végezni az alapvető műveleteket. Többek között a letermett és a talajon maradt növényi maradványok és gyomok összeszedését és eltávolítását, az őszi talajforgatást és a talaj szerkezetének javítása céljából szerves tápanyag kijuttatását.

Az őszi hónapokra kifejlődő, és a magjukat elhul­lató gyomok a következő évben nem csak a saját munkánkat nehezítik, hanem a szomszédban is károsítanak. Nem is beszélve a letermett és otthagyott, gyakran beteg zöldségnövé­nyek okozta károkról, amelyeken a betegségek, a kártevők gyorsan felszaporodnak, és ideális lehetőséget biztosítanak az áttelelésükre. Különösen veszélyes ez az olyan enyhe teleken, amikor a föld át sem fagy, ilyenkor nem hogy elpusztulnak az egyes kártevők, kórokozók, de meg van a lehetőségük a továbbszaporodásra. Utána tavasszal már csak sopánkodhatunk a rohamos terjedésükön.

Éppen ezért nem tanácsos sem az egészséges, sem pedig a beteg növényi maradványok közvetlen talajba ásása, leszántása. Inkább célszerű az egészsé­ges növényeket is összegyűjteni, a gyö­kereiket kihúzogatni, valamennyire felap­rítani, a lombból a műanyag zsinegeket, fóliákat kiszedni, és legalább egy évig komposztálni. A beteg növényeket, a gyomokat célszerű elégetni, vagy ássunk 50-60 cm mély gödröt és rakjuk bele, majd a gödröt föld­del takarjuk be.

A kert őszi (nem tavaszi) kitakarítása, a szemét, a növénymaradványok összeszedése, összegereblyézése akármenynyire is elcsépelt, jelentőségét vesztett egyesek szemében, alapja az eredmé­nyes termesztésnek. A fertőzött nö­vénymaradványok megsemmisítésével hatékonyan pusztíthatjuk a károkozókat, és eredményesebb, hatékonyabb lesz a jö­vő évi növényvédelem. (sz-ti)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …