A lemosó permetezés

Miután az idő felmelegedésével beindul a növények vegetációja, a nedvkeringés, majd a rügyfakadás, itt az ideje, hogy, hogy elvégezzük a lemosó permetezést. A kertek növényállományát sokféle gombás, baktériumos, vírusos eredetű betegség és számtalan rovar, valamint egyéb állati kártevő fenyegeti. Ellenük ebben az időszakban a leghatásosabb védekezés a lemosó permetezés, amely nem veszélyezteti a környezetet, de megvédi a növényeket a kártevőktől. Erre olyan permetezőszert ajánlatos választani, amely a kárt okozók többsége ellen hatásos és a legtöbb növénynek védelmet nyújt. A permetezés lemosásszerű legyen, alaposan áztassa meg a védendő növényeket, a ködszerű permetezés nyáron sikeres lehet, de ilyenkor eredménytelen.

A lemosó permetezés célja, hogy a fákon, a szőlőn vagy a bokrokon, az elágazásokban, a rügyekben és a rügyeken megbúvó károsítókat elpusztítsuk, még mielőtt megkezdenék a károsításukat. Célszerű a metszést követően elvégezni, mert egyúttal a sebeket is lezárjuk és fertőtlenítjük.

A lemosó permetezésre a háztáji kertekben sokan a rézszulfátot, másnevén rézgálicot használják (Cuproxat), illetve az ebből készített bordói lét, vagy a rézoxiklorid hatóanyagot tartalmazó készítményeket. Fertőtlenítő hatásuk korlátja, hogy perzselést okozhatnak. Ma már új molekulájú, nagyon finom őrlésű rézkészítmények is kaphatók. Ilyenek pl. a rézhidroxid hatóanyagból gyártott vegyszerek (pl. Champion). A rezes készítmények esőállóságát a Silwet Star tapadásfokozó hozzáadásával növelhetjük. A réz – rézszulfát, rézoxiklorid, rézhidroxid – hatóanyagú készítmények jellemzője, hogy a lisztharmat és a szürkepenész kivételével gyakorlatilag minden gombás és baktériumos betegség ellen hatásosak. Alkalmazásuk a gombás és baktériumos eredetű ágelhalások, vesszőbetegségek és a lombozatot megtámadó betegségek – pl.: tűzelhalás, csonthéjasok ágelhalása, őszibarack levélfodrosodás, málna vesszőbetegségei – megelőzésére, gyérítésére, ill. mérséklésére ajánlott.

A lemosó szerek külön csoportját alkotják kéntartalmú poliszulfidkén – kalcium- és bárium-poliszulfid – hatóanyagú készítmények. Ezek a különböző gyümölcskultúrákban és szőlőben pajzstetvek, levéltetvek, atkák, körte levélbolha, különböző vessző-, kar- és törzsbetegségek, lisztharmat, varasodás, monília és levélfodrosodás ellen használatosak. A számos variáció közül leggyakrabban a bordói lé + kén hatóanyagú szer 1%-os oldata ajánlott. Ez igen széles spektrumban hatásos a gombás megbetegedések ellen. Ha azonban a kertben tavaly nagy mértékű pajzstetű, levéltetű, atka vagy levélbolha fertőzést észleltünk, akkor keverjünk a permetlébe 2-3% Agrol Plusz -t is, amely a rovarkártevők tojásait pusztítja el.

A törzsön, ágakon áttelelő állati kártevők ellen (pl. egyes pajzstetű, levéltetű, moly és atka fajok) olaj alapú készítményekkel védekezhetünk (Vektafid A, Agrol Plusz). Ezek hatóanyaga lehet paraffinolaj, vazelinolaj vagy orsóolaj. Ölő hatásukat úgy fejtik ki, hogy vékony bevonatot képezve a kártevő valamely fejlődési alakján megakadályozzák annak légzését. Hatásosak a pajzstetvek, levéltetvek, takácsatkák, körte levélbolha ellen.

A rovarokkal, atkákkal és a különböző kórokozókkal szembeni együttes hatás elérése érdekében többféle előre összeállított szerkombináció is alkalmazható. Réz+olaj, kén+olaj, réz+kén+olaj és réz+kén összetételben is kaphatóak. Előnyük, hogy kényelmesen, egy menettel több ellenséget is gyérítünk. Rovarölő készítménnyel kombinálva is alkalmazhatók. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …