?

A krédli tyúk egész télen tojik

A téli időszakban általában emelkedik a tojás ára, ami tavasszal visszaáll az átlagos szintre. Ennek egyik fő oka, hogy a tyúkok télen, a csökkenő fény miatt nem tojnak úgy, mint amikor jó idő van, de erre is van megoldás. Sokan kedvelik a régi, sváb eredetű törpetyúkot, a krédlit, amit már a 15. században is tartottak. A krédlinek több kimagasló tulajdonsága van, de ezek közül a legfigyelemreméltóbb, hogy egész éven át tojik, még télen is. Bár nem elismert fajta, Magyarországon nagyon kedvelik, ezért sok helyen tartják, újabban már a Felvidéken is megjelent. Sokszínű és változatos. Létezik gatyás, búbos, foltos és babos is, éppen ezért nem lehet belőle díszbaromfi. A termete a közkedvelt japán törpe tyúkénál picit nagyobb, a kakas eléri az egykilós súlyt, míg a tyúké úgy 90 deka körül lehet. Tartásra és a takarmányozásra igénytelen, napi adagjának nagyrészét összekapirgálja, de persze nem árt takarmányozni sem. Szabadtartásra ajánlott, nehezen tűri a zárt teret. Igen jól repül. A krédli időjósnak sem utolsó: régi tapasztalat, hogy télen csak akkor mennek be az ólba aludni, ha igen kemény fagyok várhatók.

Nagyon jó kotló, kiscsibéi gyorsan fejlődnek, és rendkívül hamar tollasodnak. Kiválóan növekszik, a három hónapos csibéket már le is lehet vágni. Húsa kitűnő, nagyon finom, elsősorban levesnek vagy pörköltnek ajánlott, amely kellemesen vadízű. Tojása fehér színű, de lehet sárgás árnyalatú is, és kisebb, mint az átlagos tyúktojás, de a krédli tojása már több, mint egy normál tyúktojás. A krédli tojásának színezőképessége kétszerese lehet bármelyik tyúktojásénak. Jó tésztát, rikító sárga piskótát kizárólag ezeknek a tyúkoknak a tojásból lehet készíteni. A jó tojástermelése és igénytelensége mellett a krédli első osztályú kotló is, és ezt a képességét azért is értékelik a krédlitartók, mert gond nélkül lehet vele tojásokat is keltetni.

Kotlására jellemző, hogy a csibék elhagyását követően mindjárt tojni kezd, és 10–15 tojás lerakása után újra kotlásba fordul. A törpetyúk egyesek szemében értéktelennek tűnik, de a gazdaságban kincs, ugyanis nem kell a keltetőben a tojásokat forgatni, a naposcsibékre fűteni, infralámpákkal melegíteni, mert mindezt elvégzi a krédli, amely emellett megtanítja a csibéket az élelem keresésére is, és meg is védi őket. Sok baromfitenyésztő pontosan ezért is tartja ezt a kicsi, de annál hasznosabb fajtát.

-pint-

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …