A közönséges fagyal

[dropcaps]A közönséges fagyal főként alakítható sövénynövényként ültethető, kimondottan népszerű lombhullató cserje. Ágrendszere, valamint dús lombozata, tömött falat alkot. Lombozatát kerekded, sötétzöld színű levelek alkotják, melyek ősszel rozsdabarna színben játszanak.[/dropcaps]

Tavasz végén, valamint a nyár első felében kimondottan díszes, hófehér bugavirágzatot hoz, ősszel pedig fekete termést. A közönséges fagyal minden része, így télen is díszítő termése is enyhén mérgező.

Ellenálló, egyszerűen nevelhető növény, mely napos, világos, és félárnyékos helyre egyaránt ültethető. Elviseli a kedvezőtlen városi környezetet, valamint a szárazságot is jól tűri. A talaj típusára egyáltalán nem kényes, egyedül az a fontos, hogy jó vízáteresztő legyen.

Metszeni csak akkor szükséges, ha szabályos, nyírt sövényt szeretnénk belőle nevelni. Kártevőkre és betegségekre nem kimondottan érzékeny, de néha károsíthatja tripsz és levéltetű, valamint a levélfoltosodás. Szaporítani fás vagy félfás dugvánnyal, esetleg hidegágyba való magvetéssel lehet. (ki-f)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Talajjavításnak indult, de aztán felülmúlta a várakozásainkat

PR CIKK Mennyi kén kell a növényeknek? Sokéves munkám után – most azt kell mondjam …