A kötözőhagyma

[dropcaps]A kötözőhagyma vagy téli sarjadékhagyma (Allium fistulosum L.) Dél Szibériából – Ázsiából származó évelő hagymafaj. Több változata közül Ázsián kívül elsősorban a megvastagodott szárrészt nevelő nem sarjadzó típusa terjedt el a köztermesztésben. Elsősorban csomózott csemegehagymaként vagy saláták ízesítőjeként fogyasztják. Íze kellemesen fűszeres, kevésbé csípős, mint a dughagymáról előállított zöldhagymáé.[/dropcaps]

Mivel a kötözőhagyma nem fagyérzékeny, tenyészideje rövid, gyakorlatilag egész évben termelhető úgy helyrevetéssel, mint palántázással, takarással és takarás nélkül.

Talajigénye csaknem megegyezik a vöröshagymáéval. Tápanyagokkal jól ellátott, mélyen megművelt, jó vízelvezető képességű talajokon termelhető eredményesen. A talaj 5,5 pH-nál ne legyen savanyúbb, a talajtípusra (homok v. kötött) kevésbé érzékeny.

Tápanyagigénye:

N:           80 kg / ha            tiszta hatóanyag

P:            80 kg / ha            tiszta hatóanyag

K:            120 kg /ha           tiszta hatóanyag

A foszfor és a kálium teljes mennyiségét alaptrágyaként az őszi talajmunka során, de legkésőbb a magágy készítésekor kell kijuttatni A nitrogén felét a vetés előtt alaptrágyaként dolgozzuk be a talajba. A nitrogén másik felét fejtrágyaként a tenyészidő alatt egyenlő arányban megosztva, két alkalommal lehetőleg oldott állapotban öntözővízzel együtt adjuk. Az első fejtrágyázás a kaszahányást követően az első valódi levelek megjelenésekor, a második az intenzív szárnövekedés kezdetén 6–7 leveles stádiumban esedékes.

A kötöző hagyma termelése is nagyon kockázatos öntözés nélkül. Az optimális fejlődéshez az egyenletes vízellátás feltétlenül szükséges. Amennyiben vetéskor a magágy nem kellően nedves, célszerű a területet előöntözni. Ha ezt a talaj típusa nem teszi lehetővé, kelesztő öntözést kell végezni.  A fejlődés során a kötöző hagymának két kritikus időszaka van: a kaszahányás és az intenzív szárképződés kezdete (6-7 leveles állapot). Ha ezekben az időszakokban vízhiányban szenved, ez komoly terméskiesést okoz.

(JóGazdaArch)

About jogazda.com

Cikkajánló

Folyékony szerves trágya

PR CIKK Mindenki tudja, hogy a szerves trágyák sokkal többet érnek, mint a szilárd műtrágyák. …