A Jó Gazda májusi számából

[dropcaps]A zöldségtermesztők számára a hagyományos havi tennivalók taglalása mellett a Jó Gazda májusi számában a lap részletesebben is foglalkozik az ebben a hónapban már esedékes kiültetésre vásárolt szabadföldi palánták ajánlott méreteivel és egészségi állapotával, a bimbóskel termesztési feltételeivel. Az olvasók áttekintést kapnak a burgonya tápanyagigényéről a hajtatott paradicsomban elvégzendő zöldmunkákról és a talajhőmérséklet hatásáról a növények vegetációjára. Külön cikk foglalkozik a zeller fajtáival, tulajdonságaival, termesztési feltételeivel és a tárolásával is. Bemutatja egy uborkatermesztő házaspár tapasztalatait a hidropóniás termesztési módszerrel kapcsolatban, amelyre alapjában véve kertjük talajminőségének radikális romlása kényszerítette rá őket.[/dropcaps]

A gyümölcstermesztők számára a májusi szám a gyümölcsritkítás feltételeivel és a mészkénlé házilag történő előállításával is foglalkozik. Most induló sorozatában ismerteti a szamóca termesztési feltételeit, az éghajlattal és a talajjal szembeni igényeit, a szaporításával  és telepítésével kapcsolatos információkat. A szőlőtermesztők a lugasművelés formáival is megismerkedhetnek. Egyúttal részletes áttekintést és útmutatást kapnak az ebben a hónapban időszerű kerti növényvédelmi teendőkről is. A biológiai növényvédelem hívei a paradicsom üvegházi védelméhez kapnak átfogó ismertetőt.

A lap szántóföldi növénytermesztési és növényvédelmi rovatában a kukorica játssza a főszerepet. A gazdák összefoglalót kapnak az egyik legelterjedtebb szántóföldi kultúra különböző gyomirtási és növényegészségügyi technológiájában kihasználható készítményekről, azok hatásmechanizmusairól és alkalmazási feltételeikről.

Az időszerű agrárhírek keretében az elkövetkező uniós költségvetési időszakra vonatkozó követendő támogatáspolitikai elvekről cseréltek eszmét a V4-ek agrárkamaráinak képviselői Poszonyban. A lap ismerteti a tanácsozáson megvitatott főbb kérdésköröket. Egyúttal tájékoztatja a gazdákat az idei támogatási igények benyújtásának feltételeiről és határidejéről is.

A hagyományos kertépítő rovatban folytatódik a gyep kezelésével kapcsolatos információk ismertetése. A virágtermesztők a gyöngyvirág és a kála termesztésének feltételeivel ismerkedhetnek. Az állattartók rovatában bemutatkozik egy kisállatok tenyésztésével foglalkozó család, az érdekességek keretében képes riportban számol be a lap egy regionális ételversenyről.

Információkat a lap előfizetésének lehetőségeiről itt talál.

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda novemberi száma

Az idényzáró kerti munkák összefoglalója mellett a Jó Gazda novemberi számában a zöldségtermesztés iránt érdeklődő …